Bilim dünyası bu fotoğrafı konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Bilim dünyası bu fotoğrafı konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 15:52

Bilim insanları, neslinin tükendiği zannedilen nadir rastlanan bir maymun türünün, Malezya’nın Borneo adasında keşfedildiğini açıkladı. Bugüne kadar sadece birkaç fotoğrafı çekilen maymunların yeni görüntüleri bilim dünyasının ilgi odağı oldu.

Haberin Devamı

Miller’ın Kırlaşmış Langur Maymunu olarak bilinen maymun türünün, Borneo adasında artık yaşamadıklarına inanılıyordu.

 

'Presbytis hosei canicrus' adıyla bilinen ve çok az rastlandığı için hakkında fazla bilgi bulunmayan Miller’ın Kırlaşmış Langur Maymunu, Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından koruma altına alınmıştı. Bu maymunların yaşam alanları, orman yangınları, yasa dışı avlanma, tarım alanlarının artması ve maden arama çalışmaları nedeniyle büyük zarar görmüştü.

 

BİLİM DÜNYASININ KONUŞTUĞU FOTOĞRAFLAR

 

Araştırmacılar, Endonezya’nın Java Adası’nın kuzeyinde kalan ve dünyanın en büyük üçüncü adası olarak bilinen Borneo’nun, Kırlaşmış Maymunların son evi olduğunu düşünüyordu. Bir zamanlar Borneo’nun kuzeyinde yaşadıklarına inanılan maymunlar, tersine adanın batısındaki Wehea ormanında ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 

Bu maymun türünü keşfeden ekipte yer alan, Kanada’nın Simon Fraser Üniversitesi’nden Brent Loken, “Hiç beklemediğimiz bir yerde bu maymunlara rastlamak bizi şaşırttı. 2004’te Presbytis hosei canicrus'un neslinin tükendiğine inanmaya başladık. 2008’deki aramalarımız da sonuç vermemişti” dedi.

 

FOTOĞRAFLARI BİLE YOKTU

American Journal of Primatology dergisinde yer alan araştırmaya göre, keşif ekibi maymunların toplandığı minerallerin yoğun olduğu bölgelere kameralar kurdu. Loken ve meslektaşları, ellerine geçen fotoğrafları gördüklerinde, maymunun türünü belirlemekte zorlandı. Çünkü bilim dünyasında bu maymunlara ait çok az fotoğraf bulunuyor.

 

Loken, “Kırlaşmış Maymunlara ait tek bilgiler müzelerdeki numunelerden geliyordu. Wehea ormanında çektiğimiz fotoğraflar, bugüne kadar bu türe ait fotoğrafların toplamından bile fazla” dedi.

Haberin Devamı

 

Araştırmacılar şimdi, 'Presbytis hosei canicrus'ların 38 bin hektarlık ormanda nasıl hayatta kaldıklarını anlamaya çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!