Bienalde 'bir aÅŸk hikayesi'

Güncelleme Tarihi:

Bienalde bir aÅŸk hikayesi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 10:38

Michael Blum'un Deniz Palas'ta açtığı sergide Atatürk ile gönül ilişkisi olduğu öne sürülen Safiye Behar'ın evi, anıları ve mektupları sergileniyor.

Haberin Devamı

ÂTurist gözüyle Ä°stanbul
Teması İstanbul olan 'Dokuzuncu Uluslararası İstanbul Bienali' için, İsrailli sanatçı Michael Blum, Safiye Behar'ın Chicago'daki evindeki tüm eşyayı, Deniz Palas Apartmanı'nın üçüncü katındaki bu daireye taşımış

Eşyaların arasında Behar'ın yatak odası, kitapları, mektupları, masası ve sandalyesi de bulunuyor.
 
'Deniz Palas Apartmanı'nın üçüncü katında sergilenen bu mektuplar, Atatürk'e mi ait?' ve 'Safiye Behar, Atatürk ile gönül ilişkisi yaşadı mı?' gibi sorulara İsrailli sanatçı Michael Blum, "evet"  yanıtını verdi.
 
"Sevgili Safiye" diye başlayan mektup, şu satırlarla sürüyor:
 
"Bir büyük havadis daha... Bu ayın sonunda Latife ile evleniyorum. Umarım bu evlilik bir felakete dönüşmez. Ah Safiye, yurduma hizmet etmiyor olsam ve senin yanıbaşında, Pera'da kalsam. Fakat inan ki herşeye rağmen seni hala seviyorum."

Haberin Devamı

"Benim tatlı Safiyem" diye başlayan bir başka mektupta ise Atatürk,  "kabul etmeliyim ki, üzerimde son derece güçlü bir etkin oldu" diyor ve söyle devam ediyor:
 
"Bu bizim sırrımız. İsmet dahi bundan haberdar değil ve senin katkıların olmasa cumhuriyetimiz çok farklı bir durumda olurdu."
 
"Benim tatlı Safiyem" diye başlayan bir başka mektup ise "tüm kalbim ve sevgimle" satırlarıyla sona eriyor.
Â
Safiye Behar, Musevi bir bar sahibinin kızı olarak, 1890 yılında Pera'da doğdu. Genç yaşlarında ise Marx ve Lenin'i okumaya başladı.
 
Marksist ve feminist bir kimlik geliştiren Behar,  bir gün Mustafa Kemal ile tanıştı.
 
Behar, cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ise ABD'ye taşındı ancak araya mesafeler girse de mektuplar kesilmedi.
 
İstanbul-Chicago hattındaki satırlarda, sevgi sözcüklerinin yanında politik tartışmalar da yer aldı.
 
Cumhuriyet dönemi reformlarında da etkili olduğu iddia edilen Behar, 1965 yılında Chicago'da öldü.
 
Vasiyeti üzerine, Behar'ın külleri yakıldı ve küllerin yarısı Chicago'daki bir mezarlığa yarısı ise İstanbul Boğazı'na serpildi.

Safiye Behar yaşadı mı? Melik Tütüncü isimli bir torunu var mı? Daktilosundan yatağına tüm bu eşyalar hayali bir kahramana mı ait? Atatürk'ün aşk mektupları da kurgu mu? Tüm bu soruların cevabını sadece Michael Blum biliyor. Ve konunun tartışılması için yanıtını kendine saklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!