Beyninizi işleyin

Güncelleme Tarihi:

Beyninizi işleyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılın adamı seçilen Prof. Dr. Yaşargil'in yaşamı kitap oldu

Türkiye, benim rüyam;

Törende Türkiye'ye dönme rüyasının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşargil, ‘‘Türkiye'de

çalışmak isterdim. Ama orkestranın tam olması lazım.

Davulcu gelmezse olmaz. Takım olmalı. Takımı tamamlayamadık. Tabii ki şartlar hazırlansa Türkiye'ye dönerim’’ dedi. Sağlık Bakanı Durmuş da Prof. Dr. Yaşargil'in bir deha olduğunu söyledi.

‘‘M. Gazi Yaşargil Bir Beyin Cerrahının Meslek Yaşamı, Düşüncüleri ve Anıları’’ kitabını basan Fako İlaçları AŞ'nin Çırağan Sarayı'nda düzenlediği resepsiyona Sağlık Bakanı Osman Durmuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, TUBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdal İnönü, aralarında Rahmi Koç ve Üzeyir Garih'in de bulunduğu birçok işadamı, tedavi ettiği ünlü ünsüz hastaları ve öğrencileri katıldı.

Konuşmasında, kitabın çok iyi hazırlandığını belirten Prof. Dr. Yaşargil, ‘‘Bu tarihi bir belge olacaktır. Ehemmiyeti de budur’’ dedi. 1957 yılında Türkiye'den ayrıldığını hatırlatan Yaşargil, ‘‘Dışarda yaşamak kolay değil’’ dedi.

Salondakilere kendilerine güvenmeleri telkininde bulunan Prof. Dr. Yaşargil, 21'inci yüzyılda küresel kültürün çok önemli olduğuna değindi:

‘‘21'inci yüzyılda Türkler öne geçecek deniliyor hep. Bu mesele değil. Tarih boyunca yerküremizde hep münasebetler olmuş. Karşılıklı değiş tokuşlar olmuş. Teknolojinin ilerlemesiyle çok sıkıntılı zamanlar içersine gireceğimiz görülüyor. Birlikte olmamız gerekiyor. Bunun için küresel kültür evrimine herkesin katkıda bulunması gerekiyor.’’

Her beynin cevher olduğunu anlatan Prof. Dr. Yaşargil, ‘‘Beyinde 100 milyar kadar hücre var. Her hücrenin de 16 bin bağlantısı var. Üzerinde çalışmak, sabırla işletmek lazım. Sizlere, özellikle genç arkadaşlara çalışmayı tavsiye ederim. Yaratacak kabiliyetler bizim beynimizde mevcut’’ diye konuştu. Her an Türkiye'de olduğunu ve kalben ayrılmadığını belirten Prof. Dr. Yaşargil, ‘‘Ben her milletten ve memleketten arkadaşlar yetiştirdim. Türkiye'den de. Küresel bir cerrah durumuna geçtim. Yalnız Türkiye'deki beyin cerrahisine değil, tüm dünyadaki cerrahi girişimlere katkımız oldu’’ dedi.

Sorular üzerine çok müzik dinlediğini ve spordan, özellikle de futboldan çok hoşlandığını anlatan Prof. Dr. Yaşargil, ‘‘ABD'de en çok futbolu özlüyorum. Onların futbolunu sevmiyorum. İletişim, teknoloji, matematik, bilim, felsefe, din ve sporla ilgilenmek hoşuma gider’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!