Beyazperdede gençliğin sesi

Güncelleme Tarihi:

Beyazperdede gençliğin sesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2002 11:13

Artık gençlerin de bir film festivali var. Gençliğin sinema aracılığı ile kendini ifade etmesi için olanaklar yaratmayı ve ülkemizde çok ihmal edilmiş bir alan olan gençlik filmlerinden farklı kültürlerin ürünü ilginç örnekleri genç izleyicilerle buluşturmayı amaçlayan 1. Uluslararası Gençlik ve Sinema Şenliği başladı.

Haberin Devamı

1.Uluslararası Gençlik ve Sinema Şenliği çerçevesinde, ulusal ve uluslararası film yarışmalarının yanı sıra "Gençlik ve Sinema" ilişkisini irdeleyen söyleşi, forum, panel gibi yan etkinlikler de yer alacak.

Şenliğin Düzenleme Kurulu, Alain Bourdon (İstanbul Fransız Kültür Merkezi Müdürü), Jean Burtchell (Cannes Junior Direktörü), Özdem Petek (Pi Prodüksiyon Halkla İlişkiler), Vecdi Sayar (Proje Koordinatörü) ve Prof.Aydın Uğur (İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı)'dan oluşuyor. 

"I. Uluslararası Gençlik ve Sinema Şenliği" etkinlikleri dört ana başlık altında toplanıyor: "Lise Öğrencileri Arası Kısa Film Proje Yarışması ve Senaryo Atölyesi", "Liselerde "Sinema Günleri", "Cannes Junior-İstanbul" / Uluslararası Gençlik Filmleri Yarışması" ve
 "Cannes Junior 2002" 

Haberin Devamı

"Lise Öğrencileri arası Kısa Film Proje Yarışması ve Senaryo Atölyesi" İstanbul liselerinde öğrenim gören öğrencilere yönelik. Kısa Film Proje Yarışması'na en çok 10 dakika uzunluğunda, video ile gerçekleştirilecek projeler katılabilecek. Gençler, en fazla iki sayfalık film öyküsü ve yaratıcılarını (yönetmen, -farklı bir kişiyse- kameraman, varsa oyuncular) tanıtan bir "teknik fiş"i içermesi gereken projede, filmin yönetmenin kendi kamerası ile çekilip çekilemeyeceği -video kamera ihtiyacı- belirtecekler. Projelerin son başvuru tarihi 25 Mart 2002.

Yarışmanın Değerlendirme Kurulu'nda, yönetmen-senaryo yazarı Barış Pirhasan, yönetmen- senaryo yazarı Ümit Ünal, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümü öğretim üyeleri Öktem Başol ve İlker Canikligil ile Proje Koordinatörü Vecdi Sayar görev alıyor. Değerlendirme Kurulu, yedekleri ile birlikte üç proje belirleyecek. Proje sahiplerinin, 1-5 Nisan 2002 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenecek "Kısa Film Senaryo Atölyesi"ne katılarak, film öykülerinin senaryoya dönüştürülmesi sürecini tamamlamaları istenecek.

"Liselerde Sinema Günleri" ise Türkiye'de eğitim alanına yeni bir perspektif getirmeyi amaçlıyor. Bu proje, her yıl İstanbul'un farklı bölgelerinden liseler arasından seçilecek pilot okullarla işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Proje çerçevesinde, liselerde temel Sinema Kültürü vermeyi amaçlayan konferanslar düzenlenecek ve bu okulların öğrencilerinin "Kısa Film Proje Yarışması"na katılımı özendirilecek.Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklere, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin öğretim üye ve görevlilerinin yanısıra, ülkemizin tanınmış yönetmen ve sinema yazarları konuk olarak katılacak. Programa destek veren sinemacılar arasında Vedat Türkali, Tunç Başaran, Handan İpekçi, Atıf Yılmaz, Barış Pirhasan,Gülsen Tuncer, Füsun Demirel, Mustafa Altıoklar, Sevin Okyay, Reha Erdem, Atilla Dorsay, Derviş Zaim, Işıl Özgentürk, Alin Taşçıyan, İlker Canikligil yer alıyor.

Projenin "Cannes Junior etabı ise, "Cannes Junior-İstanbul" un jürisini ve Fransa'daki yarışmaya jüri üyesi olarak katılacak gençleri belirlemek amacıyla düzenlendi. PPR'ın "Cannes Junior" la imzaladığı protokol gereği, festivalin "Uluslararası Gençlik Filmleri Yarışması" bölümünde yer alan filmler, 13 - 17 yaş grubundan gençlerin oluşturacağı on kişilik bir Gençlik Jürisi tarafından değerlendirilecek. Gençlik Jürisi, Fransızca öğretim veren Anadolu liseleri ile Fransız liseleri öğrencileri arasından belirlendi. Jüri üyelerinin seçimi, Cannes Junior' un diğer ülkelerde uyguladığı sistem gereği, bir "Film Eleştirisi Yarışması" aracılığı ile yapıldı. "Himalaya" adlı Fransız filmini konu alan eleştiri yarışmasına gönderilen metinler, yönetmen Reha Erdem, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Proje Koordinatörü Vecdi Sayar ile Fransız Kültür Merkezi yöneticilerinden oluşan bir seçici kurul tarafından yapıldı ve bu 10 genç belirlendi.
Jüride, Ceyda Altındiş (Galatasaray L.), Deniz Demirhisar (Ste Pulcherie),Levent Elifcan (Ste. Pulcherie), Ebru Erginbaş (Galatasaray L.), Duygu Genç (Beyoğlu An. L.), Riva Nigri (Beyoğlu An. L.), Sibel Öğretmen (Beşiktaş An.L.),Elif Sinirlioğlu (Kabataş L.), İrem Uğurcu (St. Joseph L.), Zeynep Yeşilyurt (Kabbataş An. L.) yer alıyor.

Bu 10 genç arasından 3'ü, "Cannes Junior"la yapılan protokol gereği, 15-26 Mayıs 2002'de Uluslararası Cannes Film Festivali "Cannes Junior"un Gençlik Jürisi'ne ülkemizi temsilen katılacak. Bu gençler, İstanbul'daki "Cannes Junior" Yarışması jüri çalışması sonunda yapılacak değerlendirme ile seçilecek.

"Cannes Junior- İstanbul" - Uluslararası Gençlik Filmleri Yarışmas'na beş kıtadan 10 uzun metrajlı film katılacak. Şenlik çerçevesinde ayrıca 10 kısa metrajlı film ve Türk sinemasından örnekler de yarışma dışı bölümde sunulacak. Tüm gösterilerin ücretsiz olduğu yarışmanın açılışı 1 Nisan 2002 akşamı İstanbul Fransız Kültür Merkezi salonunda yapılacak, yarışma filmleri, günde ikişer film olmak üzere beş gün süresince Atatürk Kültür Merkezi'nde gösterilecek. Bu filmler hafta içinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde de gösterime sunulacak. Yarışma, 7 Nisan 2002 tarihinde İş Sanat'da Gençlik Jürisi'nin seçtiği "En İyi Film"in gösterimi ile sona erecek. 

Bu yıl, 15 Mayıs - 26 Mayıs 2002 tarihleri arasında düzenlenecek 55. Uluslararası Cannes Film Festivali çerçevesinde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek olan "Cannes Junior" Gençlik Filmleri Yarışması Jürisinde ülkemiz ilk kez üç üye ile temsil edilecek. Gençlerle birlikte, ünlü bir sinema oyuncumuz da Fransa'ya gidecek.

"Cannes Junior İstanbul'da yeralan yarışma filmleri şöyle:

Haberin Devamı

"Küçük Poucet" (Le Petit Poucet) / Olivier Dahan (Fransa)
"Bir Avuç Çayır"(Eine Hand voll Grass) / Roland Susso Richter
(Almanya)
"Amy"/ Nadia Tass (Avustralya)
"Gourine ve Tilki Kuyruğu" (Gourine et la queu du renard)/ Nille Tystad - John M. Jacobsen (Norveç)
"Cennetin Rengi" (Rang-e-khoda) /Majid Majidi (İran)
"Oyun" (Dolé) / Imuaga Ivanga (Gabon)
 "Eve Uçuş" (Fly Away Home) / Carroll Ballard (Kanada-ABD)
 "Dantelli Siestalar" (Les siestes grenadines) / Mahmood Ben Mahmood
(Tunus-Belçika-Fransa)
 "Hollywood Kaçakları" / Muammer Özer (Türkiye)

Film gösterimleri Atatürk Kültür Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu'nda yapılacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!