Bestekar sultanlar CD oldu

Güncelleme Tarihi:

Bestekar sultanlar CD oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı hanedanının 16. yüzyılın ilk yarısında başlayarak yüzyılımızın ilk yarısına dek geçen dönemi içinde bestelenen eserlerden birçoğu sadece özel arşivlerde saklanabilmiş. Osmanlı sultanları, teori çalışmalarının yanı sıra bestecilik dahil her alanda faaliyet göstermiş, musiki bilginlerine günümüzde önemli kaynaklar haline gelen birçok nazariyat kitapları yazdırmışlar. Bestecilik alanında sadece padişahlar çalışmamış, aynı zamanda hanedanın diğer kadın, erkek mensupları da bu alanda birçok çalışma yapmış.

İşte bu dönem içinde bestelenen ve çoğunun bilgi ve notaları özel arşivlerde, koleksiyonlarda muhafaza edilen eserler, 1999'da Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yılı onuruna Ekinciler Holding A.Ş. tarafından, ‘‘Bestekar Osmanlı Sultanları’’nın eserlerinden oluşan iki CD'li bir kitapçık haline dünüştürüldü. Kalan Müzik tarafından özel olarak hazırlanan albüm sınırlı sayıda üretildi ve ancak altı ay sonra çoğaltılacak. CD'ler bir arşiv ve koleksiyon değeri taşıyor. Birinci CD'de sözlü eserler, ikinci CD'de saz eserleri var.

SADECE BİR KOLEKSİYON

Yanında İngilizce-Türkçe bir de kitapçığı olan albümde, bestekar sultanlardan Sultan Murad da yer alıyor. Sultan Murad adına kayıtlı eserler tek bir kaynakta, 17. yüzyılda kaleme alınmış bir el yazmasında Ali Ufki'nin Mecmua-i Saz-u Söz'ünde (Londra, British Museum, Sloane Koleksiyonu, No: 3114) yer alıyor. Albümde III. Selim, II. Bayezid gibi büyük bestekar sultanların sazlı ve sözlü eserleri var. Bu eserler yeniden okutulmuş. İcraları konservatuvar hocaları tarafından yapılmış.

Kitapçıkta ‘‘Sultani Besteler’’ başlıklı yazıyı hazırlayan Murat Bardakçı albüm için şunları yazıyor: ‘‘Tarihimizin altı asırlık dönemine imzasını atmış olan Osmanlı hanedanı mensuplarının, 16. asrın ilk yarısından yüzyılımızın ikinci yarısına, 1950'lere kadarki dönem içinde bestelediği ve çoğunun notası bugüne kadar sadece özel koleksiyonlarda kalmış 'sultani besteleri', bu CD'lerde şimdi ilk kez biraraya geliyor.’’

Sultan Bestekarlar, Ekinciler Holding'in Kültür ve Sanat'a katkı amacıyla hazırladığı üçüncü dizisi. Ekinciler üç yıl önce CD-kitap albümünü ilk Zeki Müren'le başlattı. Ekinciler Holding A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı Hasan Fehmi Ketenci ‘‘Zeki Müren'in hayat hikayesi ve klasik eserlerini oluşturan bir CD hazırladık. Yılbaşına doğru promosyon amacıyla ilişkide bulunulan firmalara dağıtmak üzere yapıldı bu albüm. İyi ses getirince böyle bir promosyonu bir dizi haline getirdik. Münir Nurettin Selçuk'un eserleri ikinci diziyi oluşturdu. Türkiye'de olmayan taş plaklarından bir eseri ile Amerika'da sadece bir koleksiyoncuda olan bir eserini de gün ışığına çıkarttık. Bu yıl klasik Türk musikisine büyük katkıları olmuş sanatçıların dizisi yine çıkacak’’ diyor.

Bestekar sultanlar

II. Bayezid (1447-1512)

Sultan Korkut (1467-1513)

II. Gazi Giray Han (1554-1608)

IV. Murad (1612-1640)

I. Mahmud (1696-1754)

III. Selim (1761-1808)

II. Mahmud (1786-1839)

Abdülaziz (1830-1976)

VI. Mehmed (Vahdettin) (1861-1926)

Şehzade Seyfettin Efendi (Seyfettin Osmanoğlu) (1874-1927)

Gevheri Osmanoğlu (1904-1980)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!