Beş yıl sonra yıkım

Güncelleme Tarihi:

Beş yıl sonra yıkım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

Ayvansaray’da Haliç surları bitişiğinde bulunan kafeye dönüştürülmüş tarihi Sıbyan Mektebi’nin üzerindeki kaçak eklentiler için 5 yıl önce alınan yıkım kararı uygulandı. Bina üzerindeki eklenti, zabıta ekipleri tarafından yerle bir edildi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’daki tarihi eserlerin bakım ve onarım çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor. Çalışmalar kapsamında tarihi yapılara yapılan kaçak eklentiler teker teker belirlenip yasal işlem yapılıyor. Yıkım ekipleri dün Ayvansaray Caddesi üzerinde bulunan Muhammet El Ensari Türbesi ile Haliç Surları arasında kalan tarihi Sıbyan Mektebi’nin içler acısı haline son verdi. "Cafe Antik" adı verilen ve izbe bir mekan haline getirilen tarihi eserin üzerindeki eklenti kat, zabıtalarca yıkıldı. 2002 yılında mekteple ilgili yapılan bir gazete haberi üzerine harekete geçen Fatih Belediyesi ’Yapı Tatil Tutanağı’ düzenledi. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü gerekli yazışmaları yaptı. Fatih Belediyesi Encümeni 24.12.2002 tarihinde yıkım kararı aldı. 5 yıl sonra ise yıkım işlemi gerçekleş-tirildi.

Yabancılar uyarıyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 1 yıl önce kurulan Koruma ve Uygulama Denetim Müdürlüğü yıkımdan sonraki çalışmaları yakından takip ediyor. Birimin başında Şimşek Deniz bulunuyor. Deniz, "İstanbul’da 40 bine yakın tarihi eser var. Bu eserlerin bir bölümü ise işgal altında. UNESCO ile yapılan toplantıda yabancılar İstanbul’daki bu işgale dikkat çekiyor. Yıkım işleminin ardından tayin edilecek bir ekip burasının nasıl kullanılacağı konusunda bir fikir verecek. Onarım ve restorasyonun ardından eser İstanbullulara kazandırılacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!