Bernanke: Gevşek para politikasına devam

Güncelleme Tarihi:

Bernanke: Gevşek para politikasına devam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 11:46

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, enflasyonun yüksek seviyelere çıkmasına izin vermeyeceklerini söylese de kısa zamanda mali sıkılaştırmaya başlayacaklarının işaretini vermedi.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bernanke’nin enflasyonun yükselmesine izin vermeyeceği yönündeki açıklamaları, ekonomiye yönelik endişeleri açıklamaktan çekinmeyen Cumhuriyetçileri rahatlattı.

 

Ancak Bernanke, Fed’in gevçek para politikasını sıkılaştırmaya yönelik herhangi bir mesaj vermedi.

 

Fed Başkanı, Temsilciler Meclisi sırasında kendisine enflasyona yönelik peşi sıra sorulan soruların ardından, “Şu anda enflasyon sorunumuz yok” dedi.

 

Bernanke, Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçtikten sonra ilk kez Temsilciler Meclisi’nde konuştu. Temsilciler Meclisi yetkililerinin mali sıkılaştırmaya ne zaman ve nasıl başlayacakları yönünde yoğun sorularının üzerine, “Bu konuda ne kadar tetikte olduğumuzu bir kez daha söylemek istemiyorum. Bunun için uzun bir süre beklemek istemediğimizin altını çizerim” dedi.

Haberin Devamı

 

2005-2006 yılları arasında ABD eski Başkanı George W. Bush’un ekonomi baş danışmanı olan Bernanke, yine Bush tarafından 2008-2009 yılları arasında patlak veren kredi krizinin etkilerini silmek için, ekonomiye para aktarmaya başlamasıyla, Cumhuriyetçiler arasında itibar yitirdi.

 

Cumhuriyetçi temsilcilerden bazıları, Bernanke’nin enflasyon ciddi boyutlara ulaşıncaya kadar sorunu fark edemeyeceğini savunuyor.

 

CUMHURİYETÇİLERİ SAKİNLEŞTİRME ÇABASI  

Fed, Kasım ayında ekonomiyi canlandırmak adına ikinci bir parasal gevşeme programı başlatmış ve 600 milyar dolarlık ABD Hazine tahvili satın alacağını açıklamıştı.

 

Bernanke dünkü konuşmasında, bu programın ABD ekonomisine vereceği zarardan endişe eden Cumhuriyetçilerin endişelerini dindirmek için, bu programı planlandığı Haziran ayından önce sona erdirebileceklerini söyledi.   

Haberin Devamı

 

Ancak programı erken sonlandırma şartını ekonominin oldukça hızlı büyümeye başlaması olarak gösterdi.

 

Bernanke’nin dün geceki konuşması, Fed’in tutumunu kısa bir süre içinde değiştirmeyeceği anlamına geliyor.

 

Fed başkanı, ABD Hazine tahvillerinin yükselen faizlerine de dikkat çekti. ABD Hazine tahvillerinin faizleri, yatırımcıların enflasyon endişeleri yüzünden daha yüksek risk primleri talep etmesi yüzünden son ayın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak Bernanke, faizlerin yükselmesinin ekonomik iyileşmeye yönelik beklentilerin artmasıyla ilgili olduğundan, bu konuda endişeli olmadığını dile getirdi.

 

İŞSİZLİK ORANI DEĞİŞMEYECEK

Bernanke, ülkede işsizlik oranının yıllarca yüksek seviyelerde kalacağını söyledi.

 

Bernanke, son iki ayda işsizlik oranındaki keskin düşüşün cesaret verici olduğunu belirterek,“Bu düşüşler istihdam cephesinde iyimserliğe zemin yarattı, ancak işsizlik oranı birkaç yıl kriz öncesi seviyelere dönmeyecek” dedi.

 

 

*Bu yazı Wall Street Journal’da “Bernanke Tries to Soothe GOP” başlığıyla yayımlanan yazıdan derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!