Berlusconi Sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Berlusconi Sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 21:15

İtalya’da son dönemde ortaya atılan seks partileri ile gündeme gelen Başbakan Silvio Berlusconi bugün sürpriz şekilde Ankara’ya geliyor.

Haberin Devamı

Ankara, dün akşam saatlerinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in, bugün yapacağı ve ağırlıklı olarak nükleer enerji ile doğalgaz satışı ve hatlarının ele alınacağı ziyaretine ilişkin hazırlıklarını tamamlamak üzereydi.

Ankara’da ilgili bürokratlar Rusya’dan gelecek ağır konuk için hazırlıkları bitirip derin nefes alırken, Roma’dan gelen bir telefon Başbakanlık ve Dışişleri koridorlarını bir anda hareketlendirdi:
“Moskova’nın yanı sıra Roma’dan da önemli bir konuğunuz var. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de Putin’le birlikte Ankara’da olacak.”

Peki, İtalya’da son dönemde seks partileri ile gündemden düşmeyen Berlusconi’nin sürpriz Ankara ziyaretinin perde arkasında yaşananlar neydi?
Başbakanlık ve Dışişleri bürokrasisi ile yaptığım görüşmeler sonucunda ziyaretin perde arkası aralandı.

Rusya Başbakanı Putin’in Türkiye ile imzalayacağı doğalgaz anlaşmalarından birisi İtalya’yı da yakından ilgilendiriyordu. Dev konsorsiyum içinde İtalya’nın dünyaca ünlü petrol şirketi Eni’de yer alıyordu. Eni’nin üst düzey yönetimi bugün Ankara’da yapılacak anlaşmaların görüntülerinde İtalya’nın da yer alması gerektiğini belirterek, Berlusconi’ye “Bu fotoğraf karesinin içinde muhakkak siz de bulunmalısınız” mesajını gönderdi.

İtalyan şirketlerinin dünyadaki yatırımlarına büyük önem veren Berlusconi, bu öneriye sıcak bakarak Türkiye’ye gelmeyi kabul etti. Berlusconi’nin “Tamam Türkiye’ye gidiyorum” kararını vermesinden sonra, Ankara, İtalya Başbakanı için de hazırlanmaya başladı.

Eni’nin CEO’su Paola Scaroni daha önce yaptığı açıklamalarda ortak girişimler yoluyla Türkiye`de yatırım yapmayı istediklerini söylemişti.

Rusya’dan Türkiye’ye gelecek doğalgazın, Türkiye üzerinden diğer ülkelere de pazarlanabileceğini belirten Scaroni, Türkiye`den İsrail`e doğalgaz taşınmasını öngören projenin, Rus gaz şirketi Gazprom’un listesinde olduğuna dikkat çekmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!