Berkman krizinde Sezer'in istediği oldu

Güncelleme Tarihi:

Berkman krizinde Sezerin istediği oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 16:37

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve TÜBİTAK'taki görevlerini birlikte yürütmesinin önlenmesini istediği Prof. Dr. Aytekin Berkman'ın, TÜBİTAK'taki görevinden ayrılacağı açıklandı.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Berkman'ın, TÜBİTAK'taki görevinden ayrılarak, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı olarak görevine devam edeceği öğrenildi.

YÖK, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen yazılar üzerine, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Berkman'ın, bu göreviyle birlikte yürüttüğü TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğinin ''geçici görev olup olmadığı'', ''her iki görevi birlikte yürütüp yürütemeyeceği'' konusunda Danıştay'dan istişari görüş istemişti.

Danıştay 1. Dairesi de ''TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğinin asli ve seçimle gelinen bir görev olduğunu, dolayısıyla YÖK Denetleme Kurulu'nda başkan olan bir kişinin TÜBİTAK'taki asli ve seçimle gelinen bir görevde devam edemeyeceğini'' kararlaştırmıştı.

Bunun üzerine YÖK, konuyu yeniden değerlendirdi. Değerlendirmeler sonucunda, Prof. Dr. Berkman'ın TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği görevinden ayrılması kararına varıldı.

KONUNUN GELİŞİMİ

Prof. Dr. Berkman'ın, TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği ile YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı görevlerini birarada yürütmesiyle gündeme gelen konu, şöyle gelişti:

Bir grup YÖK Denetleme Kurulu üyesi ibaresiyle Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen bir dilekçede, Prof. Dr. Berkman'ın ''4 yıldır TÜBİTAK'ta Bilim Kurulu Üyeliği görevini de sürdürdüğü'' belirtilerek, bunun ''2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 8. maddesine aykırı olduğu'' iddia edildi ve önlenmesi istendi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 7 Mayıs 2001 tarihinde YÖK'e gönderdiği yazıda, gerekli incelemenin yapılarak, Cumhurbaşkanlığı'na bilgi verilmesini istedi.

YÖK, 31 Mayıs 2001 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'na cevaben yazdığı yazıda, Prof. Dr. Berkman'ın, 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun'un 4-a Maddesi hükmü gereğince, TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun 14 Haziran 1997 günlü oturumunda Bilim Kurulu Üyeliği'ne seçildiğini, atamanın Başbakan adına Devlet Bakanı'nın 18 Eylül 1997 tarihli işlemiyle onaylandığını belirtti.

Yazıda, bu görevlendirmenin Prof. Dr. Berkman'ın talebi üzerine YÖK Yürütme Kurulu'nun 10 Ekim 1997 tarihli toplantısında görüşüldüğü, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 8. Maddesi hükmü gereğince görevlendirmenin ''istisnai geçici görevler'' kapsamında olduğu ve TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği ile YÖK Denetleme Kurulu Üyeliği'nin herhangi bir çıkar çelişkisi oluşturmadığı kanaatine varıldığı, TÜBİTAK Bilim Kurulu'nda görev süreleri biten üyelerden boşalan bir üyeliğe YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berkman'ın görevlendirilmesinin uygun görüldüğüne karar verildiği anlatıldı.

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun olağanüstü durumlar dışında ayda bir kez Cumartesi günü toplanması nedeniyle Prof. Dr. Berkman'ın YÖK Denetleme Kurulu'ndaki görevinde bir aksama meydana getirmediği görüşüne yer verilen yazıda, görevlendirmeye ilişkin seçme ve atama işlemleriyle bugörevin yapılmasına izin verilmesi işlemlerinin, 278 ve 2547 sayılı kanunlara uygun olduğu, yapılan işlemlerde ''usulsüzlük bulunmadığı'' ifade edildi.

''YASAYA AYKIRI''

YÖK'ün bu cevabı üzerine, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 31 Temmuz 2001 tarihinde yeni bir yazı gönderdi. Yazıda, şöyle denildi:

''Sayın Cumhurbaşkanı, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aytekin Berkman'ın aynı zamanda TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği görevini sürdürmesinin, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği'nin asli ve sürekli bir görev niteliğinde olduğu, 4 yıl süreli bu görevin geçici görev biçiminde yürütülmesinin geçici görevlendirme müessesesinin amaç ve mahiyetine uygun bulunmadığı gibi, 2547 sayılı Yasa'nın 8. ve 278 sayılı Yasa'nın 4. maddelerine de aykırı düştüğü, öte yandan, 2547 sayılı Yasa'nın 8. maddesinin 8. fıkrasında YÖK Denetleme Kurulu üyelerine 'geçici görev' verecek makamların açıkça gösterilmesine karşın, YÖK Yürütme Kurulu tarafından görevlendirme yapılmasının yetki yönünden de anılan yasaya aykırılık oluşturduğu; bu durumlara göre Prof. Dr. Berkman'ın YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı ile TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği görevini bir arada sürdürmesi mümkün olmadığından, gereğinin yapılmasını emretmişlerdir. Bilgilerinizi ve sonucun bildirilmesini...''

Bunun üzerine yeniden değerlendirme yapan YÖK, konuya ilişkin Danıştay'dan istişari görüş istenmesi ve alınacak görüş doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağına karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!