Bergamalı köylülerden valiye suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Bergamalı köylülerden valiye suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 11:54

İzmir'de bölgelerindeki altın madenin işletilmesine karşı çıkan Bergamalı köylülerin avukatı Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında, 4'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘Madeni kapatma kararını’ uygulamadığı gerekçesiyle Yargıtay Başsavcılığı'na şikayet etti.

Haberin Devamı

Avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu, Koza Altın Madeni'nin imar planlarının iptal edildiği davadan bu yana, kararın uygulanması için verilen 30 günlük yasal sürenin dolduğunu, buna rağmen Valiliğin madeni kapatmayarak görevini yapmadığını ileri sürdü.

Üç avukat, kararı uygulamadığı gerekçesiyle İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, “Bergamalı köylüler olarak, İzmir Valiliği aleyhine Bergama'daki Koza Altın Madeni'nin imar planlarının iptali istemiyle İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde açtığımız dava 20 Mayıs 2006'da sonuçlandı. Mahkemenin verdiği kararın, kanuna göre en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor.

Yani madenin karar uyarınca kapatılması lazım. Ancak, bugün mahkeme kararının uygulandığına dair, Valilik tarafından herhangi bir duyuru yapılmadı. Bu durum, Valiliğin kararın gereğini yerine getirmediğini gözler önüne serdi” iddiaları yer aldı.

Haberin Devamı

“YAPILARIN YIKILMASI GEREKİYOR”

Mahkeme kararı ile maden işletmesi sahasındaki yapıların, imar planlarının tesis edildiği tahriten önceki hukuki durumuna dönüştüğü, tamamının ruhsatsız hale geldiği dile getirilen dilekçede, “Bu nedenle işletme sahası içindeki yapıların, İmar Yasası'nın 32 ve 42'inci maddesine göre mühürlenmesi ve yıkım kararı verilmesi gerekiyor. Verilen karar ile yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri de hükümsüz hale gelmiştir” iddiasında bulunuldu.

Dilekçede, 5237 Sayılı Yeni Türk Ceza Yasası'nın Çevreye Karşı Suçlar bölümünde, imar kirliliğine neden olan ve yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişinin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalındırılacağının öngörüldüğü de vurgulanarak, “Ayrıştırma işlemi yapıldığından, Bergama Ovacık Altın Madeni aynı zamanda bir kimya tesisidir. Bu mahkeme kararından sonra 30 gün içinde madenin kapatılmaması yasada yazılı suçun oluşmasına yol açmıştır. Bu nedenle Oğuz Kağan Köksal, Anayasanın 138/4 maddesi ve TCK 309, 257 ve 137 maddelerine göre suç işlemiştir” görüşü ileri sürüldü. Avukatlar şikayet dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!