Benim atamam derin yara açıyor

Güncelleme Tarihi:

Benim atamam derin yara açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 00:00

TÜSİAD’ın yükseköğretim raporunun tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, rektör atamalarının Cumhurbaşkanı’na bırakılmasının ülkeye zarar verip derin yaralar açtığını söyledi. Gül, "Ben cesur şekilde bu tip yetkileri sağlıklı kurumlara devretmeye hazırım" dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, rektör atamalarının Cumhurbaşkanı’nca yapılmasının ülkeye zarar verdiğini, çok derin yaralar açtığını savundu. Gül, rektör atama yetkisini sağlıklı kurumlara devretmeye hazır olduğunu açıkladı. TÜSİAD’ın ’Türkiye’de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar’ raporunun tanıtım toplantısında konuşan Gül, üniversitelerin bugüne kadar ideolojik çekişmelerle, mücadelelerle, yasaklarla ve rektör seçimleriyle gündeme geldiğini bildirerek, şunları söyledi:

Doğru yöntem değil

Rektör seçimlerinin üniversitelerde çok derin yaralar açtığını da görüyorum. En gelişmiş ülkelerde, en gelişmiş üniversitelerde bu işlerin nasıl olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Bunların giderilmesi gerektiği, bu tip konuların nihayette Cumhurbaşkanı’na bırakılmasının da doğru olmadığı kanaatindeyim.

Devretmeye hazırım

Ben gayet cesur bir şekilde, bu tip yetkileri çok sağlıklı kurumlara devretmeye hazırım. Bizim bütün önceliğimiz, üniversitelerimizi nasıl Türkiye için daha yararlı güçlü kılarız. Bunun da yolları gayet açıktır. Rekabeti muhakkak oluşturmamız gerekir. Üniversitelerin çok daha elastik bir yönetim tarzına kavuşturulması gerekir.

Üniversite fon üretmeli

Üniversitelerin maddi imkanlarının sadece genel bütçeden gelen paralar olmaması gerekir. Üniversitelerin kendilerinin fon üretebilen, ekonomi ve iş dünyasıyla iç içe olabilen ve kendi içinde performans kriterlerini geliştiren, üniversite içinde başarılı olanla hiç başarılı olmayanın ayırt edilebileceği, marifeti olanın teşvik edilebileceği sistemler getirilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!