Belgrad Ormanı nerede? İşte Belgrad Ormanı’nın konumu

Güncelleme Tarihi:

Belgrad Ormanı nerede İşte Belgrad Ormanı’nın konumu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2018 16:09

Tarihi Kanuni dönemine kadar dayanan Belgrad Ormanı, İstanbul’un keşmekeşinden sıkılanların uğrak yerlerinden biri. Özel bir konumda yer alan Belgrad Ormanı’nda, ilkbaharda yeşilin, sonbaharda ise kırmızı ve sarının tüm tonlarını görmek mümkün. Peki, Belgrad Ormanı nerede? İşte Belgrad Ormanı’nın konumu

Haberin Devamı

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası'nın en doğu ucunda, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan doğal oluşumlu ağaçlık bölgedir. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarıdır. Denizden yüksekliği fazla olmamasına karşın yoğun yağış alan bir bölge olan Belgrad Ormanı, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği göstermektedir.

BELGRAD ORMANI TARİHİ

Belgrad Ormanı, geçmişte İstanbul için en önemli içmesuyu kaynağıydı. Bizans döneminde de Osmanlı döneminde de kente su bu ormandan sağlanıyordu. Belgrad Ormanı'nın İstanbullular için önem kazanması 16. yüzyılın başlarına rastlar.

Belgrad Ormanı, geçmişte İstanbul için en önemli içmesuyu kaynağıydı. Bizans döneminde de Osmanlı döneminde de kente su bu ormandan sağlanıyordu. Belgrad Ormanı'nın İstanbullular için önem kazanması 16. yüzyılın başlarına rastlar. 10. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad Seferi'nden (1521) dönerken İstanbul'a beraberinde çok sayıda Sırp savaş tutsağı getirmiş; Bizans döneminden kalma metruk köyleri yeniden şeneltme politikası uyarınca da bu tutsaklar orman içindeki eski Ayvat Köyü'ne yerleştirilmiştir. Köye Belgrad kökenli tutsaklar yerleştirilince, köy Belgrad adıyla anılmaya başlanmış; zamanla köyü çevreleyen geniş yeşil alan da Belgrad Ormanı olarak tanınmıştır.

Günümüzde İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün idari sınırları içinde kalan Belgrad Ormanı, 1956 yılında bir mesire ve piknik alanı olarak düzenlenerek ziyaretçilerine kucak açmaya başlamıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!