Belgesel sinemacılar İstanbul'da buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Belgesel sinemacılar İstanbulda buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2004 11:36

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen “7. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali” 3 Mart ile 7 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Festival kapsamında, 34 yerli, 54 yabancı olmak üzere 88 belgesel film izleyici ile buluşacak. Tematik konu sınırlaması olmayan festivalde gösterilecek filmler, yaşadığımız dünyanın çok boyutlu bir tasviri niteliğinde.

Haberin Devamı

Festivalin açılışı 2 Mart saat 19.00’da Kadir Has Üniversitesi Haliç Salonu’nda yapılacak. Açılış filmi,  İsviçreli Samir’in imzasını taşıyan  “Forget Baghdad” (Bağdat’ı Unut). Film gösterimleri İtalyan Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

BELGESEL SİNEMACILAR KONFERANSI

Festival kapsamında yer alan  “7 Uluslararası Belgesel Sinemacılar  Konferansı”nın bu yıl ki konusu “Belgesel Filmin Geleceği”.  Konferans Kadir Has Üniversitesi Haliç Salonu’nda 6 Mart'ta 10.00-19.30 saatleri arasında yapılacak.

Festival kapsamında ayrıca 4 Mart, 16.30’da Yapı Kredi Turkcell Salonu’nda “Belgesel Sinemada Dijital Teknolojilerin Kullanımı” konusunun tartışılacağı atölye çalışması yapılacak. Aynı salonda 5 Mart, 16.30’da  ise EDN (European Documentary Network-Avrupa Belgesel Film Ağı) Başkanı Ike Bertels’in kendi filmlerinden örnekler sunarak deneyimlerini aktaracağı  atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Festival kapsamında yer alacak bir diğer etkinlik ise Fotografevi’nde 3-7 Mart tarihleri arasında her akşam saat 19.00’da sunulacak olan dia gösterileri.

AFGANİSTAN BELGESELLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Festival kapsamında İstanbul’da izleyiciye sunulacak 54 yabancı film arasında Afganistan’la ilgili iki belgesel hemen dikkati çekiyor.25 yıldır sürgünde olan bir Afgan bilim adamının hikayesini anlatan Han’ın Dönüşü ve Kabil Müzesi’ni belgeleyen İzler: Kabil Müzesi 1988 adlı iki film Afganistan’ın yakın ve uzak tarihine ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Festival’in ilgi çekici filmlerinden olan Benim Teröristim 1978 yılında El-Al uçağına yapılan bombalı saldırıda yaralanan İsrail Savunma Birliği üyesi bir kadın subayın yıllar sonra İsrail’le hesaplaşmasını anlatıyor.

Pakistan’daki namus cinayetlerini işleyen Bana Rağmen, Şili’de Pinochet’nin diktatörlüğünü kurduğu dönemde henüz çocuk olan üç kişinin tanıklıkları üzerine kurulan Pinochet’nin Çocukları, Arjantinli belgeselci Raymundo Gleyzer’in yaşamı ve zamansız ölümünü anlatan Raymundo, Özgür Avrupa Radyosu’nun Polonya’daki serüvenini anlatan Umudun Sesi, Güney Afrika’da AIDS’e karşı mücadele veren TAC örgütü ve onun lideri Zackie Achmat’ın ilginç öyküsüne dayanan Bu Benim Hayatım, çok küçükken doğdukları ülkeleri terk etmek zorunda bırakılan ikisi Türk, ikisi Yunanlı dört kişinin yaşam öyküsünü işleyen Barış İçin Kovulmak, Ariel Şaron’un Başbakan seçilmesinden sonra Gazze’de yaşanan olaylara tanıklık eden ABD’li yönetmen James Longley’in Gazze halkıyla birlikte yaşayarak çektiği Gazze Şeridi, Kalküta’daki merkez tren istasyonunu anlatan Howrah Howrah dikkati çeken diğer filmler.

YERLİ BELGESELLER DE VAR

Haberin Devamı

Festival kapsamında yerli yönetmenlerin imzasını taşıyan belgesellerin ilk gösterimleri de yapılacak. Şehbal Şenyurt'un "Güneş, Ay, Yıldız", Sezgin Türk'ün Bela Bartok, Türkiye, Eniz Rıza'nın Sokakta, Savaş Güvezne'nin Kalimerhaba Side, Can Ertuna'nın Taştaki İz, Necati Sönmez ve Bülent Arınlı'nın Çıralı : Doğala Dönüş seyirciyle buluşacak yerli belgeseller.


Belgesel Sinemacılar Birliği
Yıldız Mah. Çırağan Cad. 
Şahnişin Sk.
No:2 /1 
80690 Beşiktaş / İstanbul
Tel: 0 212 212 327 41 45
www.bsb-adf.org  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!