Belgesel sinemacılar atakta

Güncelleme Tarihi:

Belgesel sinemacılar atakta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Akademisyenler ve uygulamacılar Temmuz başında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde toplanarak belgesel sinemanın sorunlarını tartıştı ve bir Forum Sonuç Bildirgesi oluşturdu.

Belgesel Sinemacılar Birliği Akademik Forum toplantısı çalışmalarını tamamladı. 3-4 Temmuz 1999 tarihlerinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde çalışmalarına başlayan Akademik Forum, Ekim ayında yeniden toplanacak. Akademik Forum'a, Sinema ve Televizyon alanında eğitim veren üniversite ve fakültelerden çok sayıda akademisyen ve uygulamacı belgesel sinemacı katıldı.

'Belgesel Sinema'nın, kültürel kimliğin ve toplumsal belleğin oluşmasında sahip olduğu önemin yanı sıra, sinemanın ve televizyonun bütün alanlarının gelişmesi ve nitelik kazanması için de zorunlu olduğu, katılımcıların ortak görüşü olarak belirlendi. 'Belgesel Sinema'nın bir eğitim politikası olmasının zorunluğu olduğu vurgulandı.

Uygulamacı ve akademisyen belgesel sinemacılardan oluşan Forum, gündemini, aşağıdaki yaklaşım ve hedefler doğrultusunda oluşturdu:

1. Belgesel Sinema Eğitimi'nin, üniversitelerin ilgili fakültelerinde ‘‘ders’’ olarak programlara girmesi.

2. 'Belgesel Sinema'nın kuramsal alanda ulusal literatüre dönüştürülmesi ve uluslararası literatür içinde yer alır duruma gelmesi.

3. Belgesel Sinema alanındaki kuramsal çalışmalarda, 'Türkiye Belgesel Filmleri'nin de referans alınması için gerekli çalışmaların yapılması.

4. 'Belgesel Eğitimi' veren akademisyenler arasında Kaynak-Bilgi-Deney akışının sağlanması.

5. 'Belgesel Sinema' üzerine dergi-kitap yayınlarının gerçekleştirilmesi.

6. Ortak kaynak-envanter havuzunun oluşturulması.

7. Akademik çalışma ve uygulama arasında bağların kurulması.

Böylece Belgesel Sinema alanında kurumsal bir yapılanmamın ilk adımları belirlendi.

'Belgesel Sinema Dersi'nin üniversitelerin ilgili fakültelerinde programa konması için gerekli girişimlerde bulunulması.

Program ve içeriğe yönelik taslak çalışmaların başlatılması.

Ortak bir kaynakça havuzunun oluşturulması.

Sinemada dil birliğinin sağlanması.

Ortak atölye çalışmalarını yapılması.

Talep eden fakültelere, uzman ve eğitimci desteği verilmesi gibi karaların alındığı Forum, altı kişiden oluşan bir kurul seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!