Belediye sayısı 2101

Güncelleme Tarihi:

Belediye sayısı 2101
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 00:01

ÜZERİNDE uzun süredir çalışılan "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" Bakanlar Kurulu tarafından benimsendi.

Buna göre halen mevcudu 3225 olan belediye sayısı da 2101’e indiriliyor. Adalat Bakanı Mehmet Ali Şahin dünkü Bakanlar kurulu toplantısında sonra yaptığı açıklmada belediyenin tasarının yasalaşmasının ardından Büyükşehir sınırlarında 42 yeni ilçenin kurulacağını ifade etti. Büyükşehir belediyelerinde 283 ilk kademe belediyesi varlığına dikkat çeken Şahin artık ilk kademe belediyesi statüsünün ortadan kalktığını söyledi. 283 ilk kademe belediyelerinden 34’ünün ilçe haline getirileceğini, 241’inin en yakın ilçeye mahalle olacağını, 8’inin de büyükşehir dışına çıkarıldığını vurgulayan Şahin, bunların 7’sinin belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edeceğini 1’inin de köye dönüşeceğini açıkladı. Şahin, özetle şunları söyledi:

863 BELDENİN NÜFUSU DÜŞTÜ

Son yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonucu 863 beldenin nüfusunun 2 binin altına düştü. 2005 yılında yürürlüğe giren Belediyeler Kanunu’nun 11. maddesinde nüfusları 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması ve köye dönüşmesiyle ilgili zaten bir düzenleme vardı.

Belediye statüsünü kaybedecek olan bu yerleşim yerleri şu anda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL borcu vardı. Bu belediyelerimizin nüfuslarının azalması tabii ki onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!