Belçika bedduaya açıklama istiyor

Güncelleme Tarihi:

Belçika bedduaya açıklama istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 00:00

DHKP-C davasında yargılananlara yeniden savunma hakkı verilmesi üzerine isyan eden Büyükelçi Fuat Tanlay’ın "İnşallah bir gün başlarına gelir de terörizmin ne olduğunu anlarlar" sözleri Belçika’yı karıştırdı. Belçika Dışişleri Bakanlığı elçiden ’açıklama’ isteyeceğini bildirdi.

TÜRKİYE’nin Belçika Büyükelçisi Fuat Tanlay’ın, DHKP-C davasının sürüncemede bırakılmasına yönelik verdiği tepki Belçika’da tartışma yarattı. Belçika Dışişleri Bakanlığı, Türk Büyükelçisi’nden ’açıklama’ talep edileceğini belirtti.

Belçika Temyiz Mahkemesi’nin DHKP-C davasını sonuçlandırmaması ve yargılanan 6 terör suçlusuna ’yeniden savunma hakkı’ vermesi, Tanlay’ın eleştirilerine neden olmuş ve Hürriyet’e verdiği demeçte, "İnşallah bir gün başlarına gelir de, o zaman terörizmin ne olduğunu anlarlar" demişti.

Tanlay’ın Hürriyet’te yer alan bu sözlerinin, Belçika basınına yansıması sonrası bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Yves Leterme’in sözcüsü Delphine Colard, Türkiye ile Belçika arasında bir tansiyon olmadığını belirtti. Büyükelçi’nin bakanlığa davet edilmeyeceğini, ancak Türk basınında yer alan bu sözlerinin doğru olup olmadığı ve ne anlama geldiği yönünde bir açıklama talep edileceğini kaydetti.

Türklerin duyguları

Tartışma, Belçika basınında geniş şekilde yer aldı. Bazı basın organları, Büyükelçi’nin sözlerini ’yorumsuz’ yansıtmakla yetinirken, Belçika’nın saygın gazetelerinden Le Soir’da çıkan bir haberde, Büyükelçi’nin sözlerinin Türk halkının duygularını yansıttığı belirtildi. Alain Lallemand imzasıyla yayınlanan yazıda, Belçika’nın 90’lı yıllarda ülke topraklarında faaliyet yapan terör örgütlerine göz yumduğu belirtildi ve Türk Büyükelçisi’nin bu durumu Belçika’ya ’bildirdiği’ kaydedildi.

Tanlay: Örgüt beni hedef gösteriyor

Büyükelçi Tanlay, PKK ve DHKP-C terör örgütlerinin çeşitli sitelerinde hedef gösterildiğini belirterek, Belçika’da bu sorunla ’tek başına’ mücadele verdiğini kaydetti. Büyükelçi, Belçika’da yaşayan Türkler’in ve derneklerin herhangi bir tepki vermediğini belirterek, "Hiçbirinin yanımda olmadığını görüyorum. Bu beni çok üzüyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!