BELÇİKA BASINI: "Öcalan kellesini şimdilik kurtardı"

Güncelleme Tarihi:

BELÇİKA BASINI: Öcalan kellesini şimdilik kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’ın idam cezasının infaz dosyasının TBMM’ye sevkinin ertelenmesi, Belçika basınında geniş yankı ve yorumlara konu oldu.

Yüksek tirajlı gazetelerden Le Soir, birinci sayfasından verdiği haberde, „Abdullah Öcalan kellesini şimdilik kurtardı“ başlığını kullandı.

Le Soir, liderler zirvesinden çıkan erteleme kararının koşullu ve geçici olduğunu, koalisyon ortaklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararını beklemeye ikna eden Başbakan Bülent Ecevit’in „yarım zafer“ kazandığını yazdı.

Öcalan’a verilen cezanın infazının askıya alınmasını 30 Kasım’da isteyen AİHM’nin vereceği kararın 2 yıl alabileceğini belirten gazete, Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin, normal koşullarda, AİHM kararına saygı göstermek durumunda olduğunu savundu.

TBMM’deki muhalefet partileri FP ve DYP’nin, Öcalan’ın süratle idamından yana tavır koyduklarını, ancak bugünkü koşullarda Türkiye’nin bir hükümet krizine girme riskini üstlenemeyeceğini kaydeden gazete, Ankara’nın IMF’nin 4 milyar dolarlık katkısıyla çok önemli ekonomik reformlara giriştiğini, başta yabancılar olmak üzere yatırımcıların güveninin Ecevit hükümetinin istikrar ve süreklilik yeteneğine bağlı olduğunu yazdı.

Hükümetin istikrarının ötesinde, Öcalan’ın idamının, Türkiye’nin AB yolunu ciddi bir şekilde engelleyeceğini savunan Le Soir, Helsinki’de adaylığı resmen tanınan Ankara’nın, bu konuda Avrupalılar tarafından uyarıldığını hatırlattı.

Terör örgütü başının idamının, „savaşı tekrar alevlendireceğini“ de ileri süren gazete, Öcalan’ın çağrısına rağmen tüm teröristlerin silah bırakmadıklarını, çatışmaların yer yer devam ettiğini belirtti.

Muhafazakar La Libre Belgique gazetesi ise, “Öcalan’a erteleme“ başlıklı haberinde, Ankara’da yapılan liderler zirvesinin „hayati“ olduğunu ve koalisyon hükümeti bünyesinde gerginliğin doruğa çıktığını yazdı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Öcalanı asın“ sloganıyla iktidara geldiğini ve parti tabanının baskısı altında olduğunu yazan gazete, „Bahçeli tavır değiştirmeseydi koalisyon muhtemelen çökecekti“ diye yazdı.

Ecevit’in Öcalan’ın idamı halinde Türkiye’nin imajının büyük zarar göreceğinin bilincinde olduğunu yazan gazete, AB’nin, Ankara’dan, idam cezası konusunda uyumlu bir tavır beklediğini ve istediğini hatırlattı.

La Derniere Heure gazetesi de, liderler zirvesinden çıkan kararın „Avrupa’ya karşı hesaplı bir jest“ olduğunu yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!