Bekaroğlu: Ölüm orucu bugün biter

Güncelleme Tarihi:

Bekaroğlu: Ölüm orucu bugün biter
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu Üyesi FP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ölüm oruçları sona erene kadar cezaevinde kalacaklarını söyledi. Bekaroğlu, F tipi cezaevlerinin mimari yapısında değişiklik yapılıncaya kadar ertelenmesi konusunda Adalet Bakanlığı'nın verdiği sözü somut güvenceye alacak formülün geniş ölçüde geliştirildiğini de kaydetti.

Bekaroğlu, Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Kaya Güvenç ile saat 10.00 sıralarında Bayrampaşa Cezaevi'ne geldi.

Cezaevine girmeden önce basın mensuplarına açıklama yapan Bekaroğlu, ''Ankara'da, Bakanlık'ta görüşmeler yaptık. Bildiğiniz gibi sorun, Sayın Bakan'ın yaptığı açıklamaları güvenceye alacak somut bir formül geliştirmekti. Bu konuda çalışmalar yaptık'' dedi.

Güvence formülü

''Açlık grevi bitene kadar burada kalacağız. Burada kalışımızın da çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum'' şeklinde konuşan Bekaroğlu, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün 9 Aralık Cumartesi günü yaptığı açıklamayı hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Sayın Bakan, (şunun, bunun isteklerini değil, F tipi cezaevleriyle ilgili projeyi erteliyoruz. F tipi cezaevlerine nakilleri erteliyoruz. Bu konuda toplumsal duyarlılığı, toplumdan gelen eleştirileri dikkate alarak bunu yapıyoruz. Bu nedenle sivil toplum örgütleri, özellikle barolar mühendis ve mimar odaları, tabip odaları ve diğer sivil toplum örgütleriyle bir mutabakat sağlayacağız.Bu cezaevleri insan haklarına uygun mekanlar haline geldi. Ancak ondansonra cezaevlerine nakiller olabilir) demişti. İşte bu noktadan hareketle, bu işler nasıl somut olacak onun görüşmelerini yapıyoruz. Onun formülünü geliştiriyoruz. Geniş ölçüde de geliştirdik. Bugün umut ediyorum bu işi burada çözeceğiz.''

"Kompleksimiz yok"

Bekaroğlu, basın mensuplarının ''İstenen garanti bir belge mi?'' şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Hayır, bu konuyla ilgili hiçbir yazılı belge yok. Bunun içeriğiyle ilgili açıklama yapmayı da düşünmüyoruz. Söylenenlerin nasıl yapılacağı, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Sözlü bir açıklama yani sivil toplum kuruluşlarının bu işin böyle olacağına dair söz vermeleri. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Burada bir sorun var. Sorunu çözmek için sivil toplum örgütleri araya giriyor ve bu sorun çözülecek. Burada herhangi bir kompleks, (devlet taviz veriyor) düşüncesi yok. Hükümet görevi olan sorunları çözme görevini yapıyor. Bunun anlaşılması gerekiyor.''

Eylem yapan tutukluların 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasını istedikleri de hatırlatılan Bekaroğlu, ''Tek sorun bir formülün bulunması'' diye konuştu. Mehmet Bekaroğlu, daha sonra, yanında Bakkalcı ve Güvenç olduğu halde Bayrampaşa Cezaevi'ne girdi.

Heyetin iftar molası

Bayrampaşa Cezaevi'nde ''ölüm oruçlarını'' sona erdirmek için görüşmeler yapan Bekaroğlu ve beraberindekiler, saat 16.30 sıralarında iftar yapmak amacıyla dışarıya çıktı.

Bekaroğlu, yaptığı açıklamada, sabah geldiklerinden farklı bir durumda olduklarını ifade ederek, ''Dünden beri ülkede bir takım provokasyonlar, gerginlikler var. Dün de ifade etmiştik; 'Bu gerginlikler provokasyonlar bizim görüşmelerimizi olumsuz etkiler'. Nitekim bugün bazı olumsuzluklar yaşadık'' dedi.

25 kilo kaybeden var

Dün Kızılay'da meydana gelen olaylarda ailelerin tutuklandığını ve mahkemeye çıkarılmalarının söz konusu olduğunu hatırlatan Bekaroğlu, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla bizim bir takım sıkıntılarımız oldu. İşimizi zorlaştırdı. Ama, yolumuza devam ediyoruz. Umut ediyorum bu saatten sonra ilerlemeler kaydedeceğiz. İftardan sonra devam edeceğiz. Olup bitenler, Türkiye'nin havası işimizi zorlaştırıyor, ama dünkü gibi değil, bir yumuşama ortamı da mevcut. Bu işi çözmek için geldik, çözene kadar uğraşacağız.''

Bekaroğlu, ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarının sorulması üzerine de ''Çok ciddi rahatsızlığı başlayanlar var. 25 kilogramın üzerinde kilo kaybedenler var. Ama Bayrampaşa'dan çok, bize gelen haberlerden Aydın ve Uşak'ta daha ciddi sağlık sorunları olanlar var'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!