Bedri Baykam'dan protesto

Güncelleme Tarihi:

Bedri Baykamdan protesto
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 00:00

Türkiye ve yurtdışından ünlü koleksiyonerler ve galericileri buluşturan Contemporary İstanbul Fuarı'nın açılışı öncesinde, önceki gün yapılan tanıtım kokteylinde, eserler tanıtılırken Bedri Baykam, kendi sanat standında kokteyle katılanlara ekibiyle birlikte protesto niteliğinde bir gösteri sundu.

Haberin Devamı

Baykam ve ekibi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7'inci sınıf ders kitabından, Fransız ressam Eugene Delacroix'nın "Özgürlük" tablosunu sansürlemesini protesto etti. Göğüsleri açık kadın nedeniyle kitaptan çıkarılan tablo, bu gösteride canlı performans olarak oyuncular tarafından sahnelendi. Tabloda, özgürlük simgesi olarak kabul edilen göğüsleri açık kadını canlandıran kadın oyuncu da gösteride, göğüslerini açıkta bıraktı. Tabloyu canlandıran oyuncular, izleyicilere 1,5 saat boyunca hareket etmeden gösterilerini sundu. Tüm dünyada Fransız İhtilali'nin simgelerinden biri olarak kabul edilen tablo, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7'inci sınıf ders kitabından göğüs kısmı çıplak bir kadının bulunması nedeniyle sansürlenmiş ve ders kitabından çıkarılmıştı. Protesto niteliğindeki bu eylemin yöneticisi olan Bedri Baykam, resmin adının halka yol gösteren özgürlük olduğunu ve özgürlüğe dokunulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Devlet, özgür bir ülkede, senelerdir okullarda okutulan bir kitapta bulunan tabloyu sansürleyerek adeta baltayı taşa vurdu. Bu olacak bir iş değil, biz bu resimleri sansürleyerek mi gelişeceğiz ve Avrupalı olacağız" dedi.

Bedri Baykamdan protesto

Haberin Devamı

Fransız ressam Eugene Delacroix'nın "Halka Yol Gösteren Özgürlük" isimli 1830 tarihli çalışmasında, bir elinde Fransa bayrağı, diğer elinde ise bir tüfek olan, elbisesi yırtılmış, göğsü açık, yalınayak bir kadını tasvir ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!