Bedri Baykam’dan ‘Anti-Çığlık’ sergisi

Güncelleme Tarihi:

Bedri Baykam’dan ‘Anti-Çığlık’ sergisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 00:00

Haberin Devamı

Fransa’daki Pinacotheque de Paris Müzesi, 15 Nisan-18 Temmuz tarihleri arasında Bedri Baykam’ın ünlü Norveçli sanatçı Edvard Munch anısına gerçekleştirdiği 4-D yapıtlarını sergileyecek.

FRANSA’NIN son yıllardaki gözde müzelerinden “Pinacotheque de Paris”, bu yıl 19 Şubat-18 Temmuz 2010 tarihleri arasında dışavurumculuğun Van Gogh ve Gaugin’le beraber en önemli üç öncüsünden biri olarak kabul edilen Edvard Munch’un sergisini düzenledi.
Serginin adı “Anti-Çığlık” (Anti-Cri) ve ana hedeflerinden biri, “Çığlık” resminin Munch’un zengin ve çarpıcı kariyerinin önüne geçmesine engel olmak, yani “bir ağacın ormanı perdelemesini önlemek.”
Açık çek Baykam’a
Her yıl açtığı tarihi sergilere paralel olarak bir çağdaş sanatçıya bu sergilerini özgürce yorumlamaları için “Carte Blanche” (“Açık Çek” anlamında kullanılan “Beyaz Kart”) hakkını, Pinacotheque de Paris Müzesi, Edvard Munch sergisinde ünlü Türk sanatçı Bedri Baykam için kullandı.
Müzenin sorumlu müdürü Marc Restellini, “Özgür stili ile kendisini büyüleyen Türk sanatçının, konu Edvard Munch olunca kaçınılmaz olarak aklına geldiğini” dile getirdi.
Çığlık’ın notlarını okudu
Baykam, Munch’un yapıtlarını ve yaşamını irdelerken, 13 adet “4-D” çalışma gerçekleştirdi. Munch sergisini altı ayda hazırlayan Baykam, yaptığı araştırmalar kapsamında Oslo’ya ve Munch’un en önemli dönemlerinde atölyesinin de bulunduğu Aasgardstrand sahil balıkçı kasabasına giderek, Norveçli sanatçının “Ergenlik”, “Madone”, “Çığlık”, “Yaşam Dansı”, “Hasta Çocuk” gibi bir çok yapıtını yeniden yorumladı.
Baykam, Norveç’e giderek bir tür arkeolojik kazı yaptığını, Çığlık’la ilgili Munch’un ilk notlarını okumanın kendisini oldukça etkilediğini söylüyor.
Baykam’ın “Edvard Munch’a Saygı” sergisi Paris’in ardından Türkiye ve Norveç’te de sergilenecek.

GÜNÜN AJANDASI

Seslerin izinde

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARINI Strasbourg’da sürdüren genç viyolonselci Anıl Eraslan, üç konser için İstanbul’da. Eraslan’ın ilk konseri bu akşam Kadıköy Fenerbahçe’deki Chapel’de. Konserde Oğuz Büyükberber bas klarnet, Cenk Erdoğan perdesiz gitar çalacak. Sumru Ağıryürüyen dörtlüye sesiyle katılacak (www.chapelistanbul.com). Topluluk Eraslan’ın bestelerini, klasikten geleneksele çeşitli temaları özgür doğaçlamalarla sunacak. Eraslan, 17 Nisan’da Kadıköy Gitarcafe’de, 18 Nisan’da Galatasaray’daki Garaj İstanbul’da gitarcı Maxime Roncart, perküsyoncu Olivier Maurel ve şarkıcı Jeanne Barbieri’den oluşan “Auditive Connection”la birer konser verecek.

Cinayeti kim işledi

Haberin Devamı

HALDUN Dormen ve Deniz Gökçer’in başrollerini paylaştığı eğlenceli ve heyecanlı tiyatro oyunu “Pazar Günkü Cinayet”; 22. ENKA Kültür Sanat Bahar Etkinlikleri kapsamında, bugün saat 20.30’da ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda tiyatro severlerle buluşacak! Oyunda otuz yıllık karısının izni olmadan radyonun sesini bile açamayan kılıbık bir adamın, öldürülen bir telekızın cinayet zanlısı olarak aranmasıyla gelişen komik olaylar konu alınıyor. Wolfgang Ebert’in kaleme aldığı oyunu Hale Kuntay Türkçeleştirdi, Hakan Altıner sahneye koydu. www.enkasanat.org

Sinemanın ikonları

Kadın Audrey’i erkek ise Ursula’yı seçti

DIŞ HABERLER SERVİSİ
İNGİLTERE’DE yayımlanan Radio Times Dergisi’nin 2 bin okuyucusu sinemanın ikon kadınlarını belirledi. Erkek okuyucuların ve kadın okuyucuların ayrı liste yaptığı ankette Audrey Hepburn ve Ursula Andress “sinemanın ikon kadınları” seçildi.
“Tiffany’de Kahvaltı” filminin duru güzelliğiyle tanınan yıldızı Audrey Hepburn kadınların tercihinde birinci oldu. 1962 yapımı Dr. No filmindeki bikinili sahnesiyle hafızalara kazınan Ursula Andress ise erkeklerin en favori kadın sinema ikonu oldu. Kadınların sıralaması şöyle: Julie Andrews, Judy Garland, Julia Roberts. Erkeklerin listesi ise şöyle devam ediyor: Sigourney Weaver, Carrie Fisher, Jade Fonda, Audrey Hep-burn. Film eleştirmenleri erkeklerin tercihinde seksilik faktörünün devreye girdiğini söyledi.

Müzebüs yola çıktı

Haberin Devamı

Rahmİ M. Koç Müzesi’nin başlattığı gezici müze projesi Müzebüs, Arçelik sponsorluğunda öğrencilerle buluşmaya devam ediyor.
Müzebüs projesi, okullardaki eğitim ve öğretimi ‘müze eğitimi’ ile desteklemeyi amaçlıyor. Anadolu turuna başlayan Müzebüs, 05-09 Nisan tarihlerinde Sivas’ta, 12-16 Nisan tarihleri arasında Erzincan ve 19-21 Nisan tarihleri arasında Erzurum’da öğrencilerle buluşacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!