Bebek hırsızı cuntaya hapis cezası yağdı

Güncelleme Tarihi:

Bebek hırsızı cuntaya hapis cezası yağdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 00:00

Hamile hapse atıldılar. Bebekleri çalınıp askerlere evlat verildi. Sonra diri diri okyanusa atıldı. 30 yıl sonra Arjantinli cunta liderleri suçlarının bedelini ödüyor.

Haberin Devamı

ARJANTİN’in kirli savaş dönemiyle hesaplaşması sürüyor. 30 yıl önce, siyasi tutukluların bebeklerini çalıp bunları asker aileleri ya da yakınlarına evlatlık verdikleri suçlamasıyla eski diktatörler Rafael Videla (86) ve Reynaldo Bignone (84) ağır hapis cezasına çarptırıldı. Videla’ya 50 yıl, Bignone’ye de 15 yıl hapis cezası verildi.

İki eski general de insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yıllardır hapiste olduğundan son cezanın sembolik bir önemi bulunuyor. Videla, 1976-83, Bignone ise 1982 ile 1983 yılları arasında iktidardaydı. İnsan hakları örgütlerine göre Arjantin’in ‘kirli savaş’ döneminde yaklaşık 30 bin kişi ortadan kayboldu. Sözkonusu davada yer alan 35 bebek çalma olayının çoğu işkenceleriyle meşhur Buenos Aires’teki
“Deniz Mekaniği Okulu”nda yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Doğumhanede prangaya vurulan kadınların başına kukuleta geçiriliyor, doğurdukları bebeklerini görmelerine izin verilmiyordu. Bebekler, daha sonra asker ailelerine yetiştirmek üzere verilirken, anneler ise canlı canlı uçaktan denize atılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!