BDP'den siyasette bir ilk

Güncelleme Tarihi:

BDPden siyasette bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 13:21

BDP, 30 Mart seçimlerine daha önce Türkiye siyasi tarihinde hiç görülmemiş bir sistemle giriyor; eş belediye başkanlığı. BDP'nin izleyeceği bu yeni sistemi, Konya'da yaptığı mitingde BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş kamuoyuyla paylaştı. Demirtaş, "Dünyada ilk defa bir kadın bir erkek resmi olmasa da 2 belediye başkanıyla yürüteceğiz" dedi.

Haberin Devamı

BDP kaynaklarına göre, Demirtaş'ın açıkladığı sistem, şöyle işleyecek;

SEÇMENİN KARŞISINA, TEK BAŞKANLIK İÇİN İKİ KİŞİNİN ADIYLA ÇIKILACAK

* BDP, Belediye başkanlığı için her Büyükşehir/il/ilçe/beldede, seçmenin karşısına iki adayla çıkacak.
* Ancak Siyasi Partiler yasası uyarınca, belediye başkanlıkları için resmen "eş başkanlık" sistemi olmadığı için, BDP'nin aynı görev için aday gösterdiği kişilerden biri resmen "belediye başkan adayı" olacak. Diğeri ise seçime "il/ilçe/belde genel meclis üyesi adayı" girecek.
* BDP, kişilerin aday oldukları görevler, Siyasi Partiler Yasası uyarınca farklı da olsa, seçmenine bu iki kişinin, o il/ilçe/beldede "eş belediye başkanı olarak çalışacakları, daha propaganda döneminde taahhüt etmiş olacak.
* BDP'nin eş belediye başkanlarından biri kadın, diğeri erkek olacak. Bu çerçevede, eğer resmen belediye başkan adayı olan kişi erkekse, il genel meclisi için üye gösterilen "eş başkan" adayı kadın olacak. Ya da tam tersi uygulanacak.
* Birlikte propaganda yapacak olan eş başkanlar, seçilmeleri halinde de parti nezdinde, resmi olarak sıfatları farklı da olsa, "aynı yetkiye sahip" sayılacaklar.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARINDA DA EŞ BAŞKANLIK

BDP, sadece il ve ilçelerde değil, Büyükşehir Belediye Başkanlıklarında da seçimlere "eş başkanlık" sistemiyle gidiyor. Bu çerçevede, örneğin Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Gültan Kışanak gösterildi. Ancak parti, seçimlere "il genel meclisi üyesi adayı" olarak giren Fırat Anlı'yı da halka "eş belediye başkan adayı" olarak tanıtıyor ve bu yönde propaganda yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!