BDP tutuklu vekiller için harekete geçiyor

Güncelleme Tarihi:

BDP tutuklu vekiller için harekete geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 13:29

Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkında verdiği kararı emsal gösteren, Hukuk komisyonu Başkanı ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP’li 5 tutuklu vekil için bugün başvuruda bulunuyor.

Haberin Devamı

BDP Hukuk Komisyonu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesi'nin 67.madde kapsamında tüm seçilmişleri kapsayan seçilme hakkı konusunda verilen ihlal kararının seçimle işbaşına gelen diğer organlar Belediye Başkanı, Meclis üyeleri içinde değerlendirilebileceğini ifade ederek şunları söyledi: Başlangıçta sadece milletvekilleri için başvuruda bulunacağız. Anayasa Mahkemesi açık biçimde Balbay’ın seçilmiş olması nedeniyle seçildikleri günden itibaren temsil haklarının ihlaline karar vermiş. Bizim milletvekilleri de halkın temsilcisidir. Bu yönüyle hem emsal hem yerel mahkemeler için bağlayıcı karardır. Bu doğrultuda tahliye edilmeleri doğrultusunda taleplerimizi ileteceğiz.

5 vekil için başvuruda bulunulacak

Baştan itibaren hem mahkemelerde hem de partimiz adına yaptığımız açıklamalarda bu tutukluluğun haksız olduğunu, ulusal ve uluslararası yasalara aykırı temsili yet hakkını ortadan kaldırıldığını ifade ettik. Anayasa Mahkemesi'nin de aynı noktada karar vermesini önemli buluyoruz. Yerel mahkemelerinde bu talepleri aynı ciddiyetle hukuka uygun olarak değerlendirilmesini ve temsil hakkının daha fazla ihlal edilmemesi noktasında karar verilmelerini bekliyoruz. Seçilmiş tutuklu vekiller Selma Irmak, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım, Faysal Sarıyıldız ve İbrahim Ayhan’ın tahliye edilmeleri için Diyarbakır 5 ve 6. ağır ceza mahkemelerine bugün başvuruda bulunacağız.

Haberin Devamı

Belediye Başkanları ve meclis üyeleri tartışılacak

“KCK’den yargılanan Belediye Başkanları ve Meclis üyelerimizde seçilmişler statüsündedir. Bu durumu da kamuoyu ve kendi içimizde değerlendireceğiz. Bunlarda Anayasa Mahkemesinin kararı kapsamında değerlendirilebilinir”


Arınç: Tahliye edilmeliler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Milletvekilleri şu veya bu şekilde aday gösterilmiş, haklarında dava varken hatta kendileri tutukluyken seçilmiş olabilirler ama onların tahliye edilmeleri ve mutlaka TBMM'de Haberal'ın yaptığı gibi ant içerek görevlerine başlamaları gerektiğini şahsen düşünüyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!