BDP: Eşbaşkanlık sistemi geneldir

Güncelleme Tarihi:

BDP: Eşbaşkanlık sistemi geneldir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 15:02

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediyelere getirdikleri eş başkanlık sisteminin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e karşı yaptırım olmadığını söyledi. Genel uygulamanın birçok belediyede başladığını belirten Demirtaş, “Eş başkanlık sistemi, 3 ay önce yerel yönetimler konferansımızda ortak olarak uygulanması konusunda alınan bir karardır. Dolayısıyla bu kesinlikle iddia edildiği şekilde belediye başkanımıza yönelik, partimizin bir yaptırımından öte ilkesel bir tutumuz gereğidir” dedi.

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Milletvekili Sebahat Tuncel ve partililerle BDP’nin Diyarbakır’da kurduğu Siyaset Akademisi’nin açılışına katıldı. Okulu gezen ve burada ilk dönem eğitime katılan partililerle sohbet eden Demirtaş, şimdiye kadar 7 ilde 7 akademi açtıklarını söyledi. Demirtaş, hem yeni siyasetçiler yetiştirmek, hem de mevcut siyasetçileri daha etkin hale getirmek için bu okulu açtıklarını belirterek, “İlk dönem eğitime, bazı milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticilerimiz de katılıyor. Akademi sayısını en kısa zamanda 12’ye çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘ETNİK KİMLİK İÇİN DEĞİL, HEPSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Demirtaş, BDP olarak örgütlü oldukları her yerde akademi açmayı hedeflediklerini ve siyaset akademilerini halka da açtıklarını belirterek, şöyle dedi:
“Bu akademilerde siyasetçilere ‘nasıl rüşvet yenilir’, ‘nasıl yolsuzluk yapılır, ‘üstü nasıl örtülür’ değil, halk adına nasıl demokratik siyaset yapılacağı eğitimi verilecektir. Yukarıda söylediklerimi başka akademiler de verebilirler. Halk bütün sorunların çüzümünü siyasetçilere bırakıyor. Bu nedenle siyasetçilerin omuzuna ağır bir yük bindiriliyor. Seçim atmosferine girdiğimiz bugünlerde bu akademiyi açmamız bize büyük destek verecektir. Bizim geleneğimizle birlikte Türkiye dürüst, namuslu siyasetçi gördü. Bu geleneği tüm Türkiye’ye yaymamız lazımdır. Çözülmeyen sorunlar derin yozlaşmayı beraberinde getiriyor. Bir tek etnik kimliğin başarısı için değil, bütün kimliklerin ve inançların özgürce korunması, kendini koruyabiliceği ve yaşamlarını sürdürmesi için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Demirtaş, gazetecilerin AK Parti’nin Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması için mecliste çalışma yaptığı yönündeki bir soruya, “Şu ana kadar bu konuda bize gelmiş veya verilmiş bir bilgi yoktur. Eğer böyle bir şey varsa çok olumludur. Çünkü Türkiye’nin geçmişi ile yüzleşmesi gerekir” dedi.

DAHA ÖNCE KARAR ALINDI
BDP Genel Başkanı Demirtaş, Öcalan tarafından eleştirildiği için BDP’nin eş başkanlık sistemi ile yetkilerini tırpanladığı iddia edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ilgili soruya Baydemir’in adını kullanmadan şöyle yanıt verdi:
“Eş başkanlık sistemi, 3 ay önce yerel yönetimler konferansımızda ortak olarak uygulanması konusunda alınan bir karardır. Ve bir çok belediyede hayata geçilmeye başlanmıştır. Son tartışmalardan bağımsız daha önce alınmış bir karardır. Uygulanması da çok önceden başlamıştır. Dolayısıyla bu kesinlikle iddia edildiği şekilde belediye başkanımıza yönelik, partimizin bir yaptırımından öte ilkesel bir tutumuz gereğidir. Kadın belediye başkanı olan yerlerde erkek, erkek belediye başkanı olan yerler de de kadın vekil sistemiyle eş başkanlık sistemini oturtuyoruz. Genel merkezimizde il ve ilçe teşkilatlarımızda her yerde eş başkanlık sistemini oturtuyoruz. Bu da bu şekilde anlaşılmalıdır. Bunun dışındaki anlaşılmalara tamamiyle spekülasyon ve yıpratmaya yöneliktir.”

Baydemir’in eş başkanı Hafize İpek olacak

BDP’nin belediyelere getirdiği eş başkanlık sisteminde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e eş başkan olarak Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve merkez Yenişehir İlçesi Başkan Vekili Hafize İpek’in getirileceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İmralı’da çarptırıldığı ömürboyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın ‘Silahlar miadını doldurdu’ açıklamasıyla sert şekilde eleştirdiği ve BDP’nin belediyelerde getirdiği eş başkanlık sisteminde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e getirilecek eş başkan kadının belirlendiği öğrenildi. Bazı çevreler tarafından Baydemir’in yetkilerinin tırpanlanması olarak değerlendirilen gelişmede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı olacak kişinin merkez Yenişehir İlçesi Belediye Başkan Vekili Hafize İpek olduğu belirtildi.

BDP’nin Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığına seçimlerde 4 ilçede en fazla oyu alarak Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan Hafize İpek’i getireceği kaydedildi. Tarih öğretmeni olan İpek’in Baydemir’in erkek olan vekili Metin Kılavuz’un kısa zamanda istifa edeceği ve yerine geçeceği belirtildi. Hafize İpek’in resmiyette başkan vekili, fiiliyatta ise eş başkan olarak görev yapacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!