BÇG, türbana el koydu

Güncelleme Tarihi:

BÇG, türbana el koydu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Batı Çalışma Grubu'ndan bir general, 13 Mart'ta yapılacak Rektörler Zirvesi'ne katılarak, türban yasağının delinmemesi için öneriler getirecek. General, kılık-kıyafet konusunda rektörlerin değil, yalnızca YÖK'ün tek yetkili olmasını isteyecek.

Hükümette, ‘yumuşama’ kararıyla aşıldığı bildirilen türban krizine, Batı Çalışma Grubu el koydu. Ankara'da toplanacak ‘Rektörler Zirvesi’ne, BÇG'den bir general katılarak, ‘türban yasağının delinmemesi için’ öneriler ortaya koyacak. BÇG üyesi, kılık-kıyafet konusunda rektörlerin değil, yalnızca YÖK'ün tek yetkili olmasını isteyecek. Bu istek dile getirilirken, rektörlerin baskılar karşısında yeterince direnemediği vurgulanacak. 26 Şubat'da toplanan MGK'da, yurtdışında bulunan şeriatçı öğrenciler ve başta El-Ezher olmak üzere İslam üniversitelerinden alınan diplomaların denklik konularını gündeme getiren asker üyeler, türbanın özel bir toplantıda ele alınmasını istemişti. Bu çerçevede, 13 Mart'ta yapılacak Rektörler Komitesi ‘en uygun ortam ve gün’ olarak belirlendi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün, hükümet ortakları zirvesinde ele alınan türban krizi konusunda ‘sorumlu’ ilan edilen rektörleri, Ankara'ya çağırdı. 13'ü vakıf olmak üzere toplam 84 üniversite rektörü, 13 Mart'ta yapılacak Rektörler Komitesi için Ankara'ya gelecek. Yine 12 Mart'taki YÖK Genel Kurulu'nun ardından, Gürüz başkanlığında toplanacak Rektörler Komitesi'nin ana gündemi ‘türban’ olacak. Bu nedenle komite toplantısı ‘Türban Zirvesi’ne dönüşecek. Zirvede, ‘vatandaşlık hakları ile belli kurumların kuralları arasındaki uyumu sağlamak’ temel ilkesi üzerinde durulacağı bildirildi. Zirve sonrasında, Rektörler Komitesi'nin ortak bir deklarasyon yayımlaması bekleniyor.

BÇG'nin de katılacağı zirvede, 26 Şubat MGK'da ele alınan yurtdışı eğitim ve diploma denklikleri konusunda rektörler bilgilendirilecek. BÇG, zirvede, Anayasa ve yasaların öngördüğü düzenleme ve esasların dışına çıkılmaması gerektiğini dile getirecek. Rektörlerden, YÖK'ün bu konudaki tutum ve tavrının esas alınmasınnın ve YÖK'ten gelecek uyarıların önemine dikkat çekecek.

YÖK DE KARARLI

Gürüz, türbanı yasaklayan mevzuatın takipçisi olduklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Yasal sorumluluğumuz var. Hukuk devletinde başka alternatif yok. Anayasa Mahkemesi kararı esastır ve uygulanacaktır. Bunun ötesinde şu anda bizim açımızdan başka birşey söylemek doğru olmaz. Kimseyi de rencide etme peşinde değiliz.’’

MUHTIRA VERMİŞLERDİ

Refahyol döneminde de, türbana izin vermedikleri için RP'nin ‘‘Hepsini dize getireceğiz’’ diye tehdit ettiği rektörler, önce cübbelerini giyerek YÖK başkanı Gürüz ile birlikte Atatürk'ün huzuruna çıkıp ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin üniversite rektörleri, sadece bilime, insanlığa ve Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalarak hizmet etmiş ve etmekte olanların önünde saygıyla eğilirler. Başkaca hiç kimsenin ve gücün önünde eğilmeyeceğimize and içiyoruz’’ demişlerdi.

Ardından Ankara'da toplanan Rektörler Komitesi ‘muhtıra’ gibi ortak deklarasyonla, türban yasağının kaldırılmasındaki ısrara, ‘türbanın masum bir istek olmaktan çıkıp, cumhuriyetin temel ilkelerine karşı bir dünya görüşünün simgesi haline geldiğinin en somut örneği’ değerlendirmesinde bulunmuşlar ve siyasilerin üniversiteden ellerini çekmelerini istemişlerdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!