Baz istasyonlarının maksimum uzaklık kriteri açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

Baz istasyonlarının maksimum uzaklık kriteri açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Fatih Yurdal, baz istasyonlarıyla ilgili güvenli uzaklık regülasyonunun (maksimum uzaklık kriteri) en geç iki ay içinde yayınlanacağını bildirdi.

TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu toplantısında, "cep telefonlarının ve baz istasyonlarının insan sağlığına etkileri" tartışıldı.

Toplantıda konuşan Yurdal, tüm dünyada GSM altyapısından vazgeçilmesi sözkonusu edilmeksizin, özellikle baz istasyonlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunun çeşitli platformlarda tartışıldığını hatırlatarak, güvenli uzaklık regülasyonunun tespiti için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Yurdal, devlet adına düzenleyici bir kuruluş olarak kurulan ve 15 Ağustos itibariyle fiilen göreve başlamış olan Telekomünikasyon Kurumu’nun, diğer telekomünikasyon sistemleri ile birlikte GSM konusunda da düzenleme yetkisine sahip bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılmakta olan GSM’lerin çalıştırılma şekli ve regülasyonun da ortak olması gerekir. Bu nedenle kurumumuz diğer ülkelerde, özellikle GSM’in çok yoğun kullanıldığı Avrupa ülkelerindeki regülasyonları ve uygulama şekillerini dikkate alarak regülasyon oluşturma çabalarına girişmiş olup, yakın bir zamanda bu konuda yeni bir yönetmelik çıkarılmak suretiyle gerekli düzenleme yapılacaktır.

Halkı gereksiz yere telaşlandıran ortalıkta dolaşan bazısı yanlış hesap ve ölçülere dayanan çelişkili raporlara karşı, birçok ülkede uygulandığı üzere kurum tarafından bir bilgi kitapçığının hazırlanarak kurum web sayfasında bu bilgilere yer verilmesi çalışmalarına başlanmıştır."

GÜVENLİK SERTİFİKASI

Yurdal, toplam 8500 baz istasyonunda öncelikle örnekleme yöntemiyle ölçme yapacaklarını, herhangi bir olumsuz sonuç alınması durumunda tümünün ölçüme tabi tutulacağını ifade ederek, bütün baz istasyonları bir "güvenlik sertifikası"na sahip olacağını bildirdi.

Yurdal, Telekomünikasyon Kurumu’na tavsiyede ve yönlendirmede bulunabilecek danışma niteliğinde bir konsey de oluşturulacağını kaydetti.

Baz istasyonlarına karşı açılan henüz hiçbir davanın sonuçlanmadığını ifade eden Yurdal, baz istasyonlarının belli bir uzaklıktan daha yakında bulunması zararlı olduğu için uzaklık regülasyonuna ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Yurdal, regülasyonun, elektromanyetik dalga yayan vericilerle ilgili usül ve esasları içereceğini de vurguladı.

Cep telefonunun "kalp pili" üzerinde parazit etkisi yapabileceğini de belirten Yurdal, cep telefonunun kapatılması durumunda bu etkinin geçeceğini de anlattı.

BAKANLIKLARIN GÖRÜŞÜ

Toplantı, baz istasyonları konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı arasındaki görüş ayrılığını da ortaya koydu.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tahir Dengiz, sistemi ayakta tutmak ve çalıştırmak zorunda olduklarını belirtirken, Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Melih Akalın, "Teknolojinin gelişmesine karşı değiliz, ama halkın sağlığını da düşünmek durumundayız. Baz istasyonları kurulurken, halk sağlığı dikkate alınmalı ve yer seçim kriterleri özenle belirlenmelidir" dedi.

DSP Tekirdağ Milletvekili Fırat Dayanıklı da Çevre Bakanlığı’nın konuya ilişkin genelgesinden dolayı bazı belediye başkanlarının "basit kahramanlık" yaparak baz istasyonlarına izin vermediğini ifade ederek, bakanlıkların halka daha uyumlu bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülbin Dural, radyasyonun yayılma anlamına geldiğini anlatarak, cep telefonu ve baz istasyonları için kullanılan radyasyon kelimesinin nükleer radyasyonla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Uluslararası standartlarda, radyasyonun "vücut sıcaklığını bir derece arttırmasının" kriter olarak alındığını ifade eden Dural, iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun sınır değerlerin altında kalması koşuluyla insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmadığını savundu.

KREŞLERİN ÇATISINA BAZ İSTASYONU KURULABİLİR

Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Altıntaş da, "Endişe edilecek husus, baz istasyonlarından daha çok beyne yakın kullanılan cep telefonlarıdır" dedi. Altıntaş, baz istasyonundan uzakta olan cep telefonunun daha yüksek güç yaptığını, bunun da insan sağlığına daha olumsuz etkisi olacağını belirterek, baz istasyonlarının sayısının artırılması suretiyle güçlerinin düşürülmesinin daha iyi bir çözüm olacağını kaydetti.

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Atalar ise baz istasyonları ne kadar sık olursa halk sağlığı için o kadar iyi olacağını savunarak, kreşlerin çatısına baz istasyonu kurulmasının çocukların sağlığını etkilemeyeceğini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!