'Bayramımızı kutlamak için Erdoğan'dan izin almamıza gerek yok'

Güncelleme Tarihi:

Bayramımızı kutlamak için Erdoğandan izin almamıza gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 16:17

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Bayramlarımızı kutlamak için, şehitlerimizi anmak için, Atatürk'e, bu cumhuriyetin kurucularına bağlılığımızı bildirmek için Recep Tayyip Erdoğan'dan izin almamıza gerek yok” dedi.

Haberin Devamı

İnce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla CHP İl Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 150 partili ile birlikte Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan İnce, burada yaptığı konuşmada, 48 saat önce merkez ilçe başkanları tarafından Valiliğe müracaat edildiğini söyledi. İnce ilk olarak olumlu yanıt alındığını belirterek, daha sonra ise bunun değiştiğini ileri sürdü.

CHP'NİN ÇELENKLERİ ELDE KALDI / Foto Galeri

İnce, şöyle devam etti:
“Sonra İçişleri Bakanlığı'ndan bir genelge geliyor; 'hayır yapamazsınız' deniliyor. Bu parti dilekçe ile kurulmadı. Çelengi de dilekçeyle koymayız biz. Bunu herkes böyle bilsin. CHP, İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verilerek kurulmuş bir parti değildir. CHP, dünyanın en eski 10 partisinden birisidir. Bayramlarımızı kutlamak için, şehitlerimizi anmak için, Atatürk'e, bu cumhuriyetin kurucularına bağlılığımızı bildirmek için Recep Tayyip Erdoğan'dan izin almamıza gerek yok.”

Haberin Devamı

19 Mayıs'ın önemine dikkati çeken İnce, şunları kaydetti:
“19 Mayıs günü bir diriliş günüdür. 19 Mayıs günü bir başlangıç günüdür. 19 Mayıs direniştir, başkaldırıdır, kuruluştur, kurtuluştur. Bugün sahip olduğumuz soyadımızı, bayrağımızı, minarelerdeki ezan sesini 19 Mayıs'a borçluyuz. Biz Kuvay-i Milliye partisi olarak Erzurum ve Sivas Kongreleri'nin partisi olarak bugün yine meydandayız. Kimseden izin almak gibi bir derdimiz yok. Biz zaten izin almak için müracaat etmedik. Bilgi vermek için müracaat ettik. Güvenliğimizi sağlayın diye müracaat ettik. Biz eylemin ve direnişin partisi, kuruluşun ve kurtuluşun partisiyiz.”

“CHP'nin halkın tam kendisi” olduğunu kaydeden İnce, şöyle konuştu:
“Biz Aydın'ın inciri, Manisa'nın üzümü, Adana'nın portakalı, Diyarbakır'ın karpuzu, Konya'nın fındığıyla büyüyenleriz. Biz yer yatağında büyüyenlerin temsilcileriyiz. Seçkin bir elit topluluk değiliz. Halkın tam kendisiyiz biz. Bizim için Atatürk'ün dediği gibi; 'hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.' Vatanın her karış toprağını cumhuriyetçilerin, Atatürkçülerin teriyle sulamadan bu sahaları onlara terk etmeyiz biz. Biz, Türk'üz, Kürt'üz, Laz'ız, Çerkez'iz, Arnavut'uz, Boşnak'ız, Alevi'yiz, Sünni'yiz, Şafi'yiz ama hepimiz Türk milletinin bir parçasıyız. Bugün burada cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm devrim şehitlerini anmaya geldik.”

SİVAS

Haberin Devamı

Sivas’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Suşehri İlçesi’nde anıta çelenk koymak isteyen CHP örgütü üyelerine izin verilmedi. Çelengi geri götüren CHP İlçe Başkanı Hüseyin Çorlu, bu yıl 19 Mayıs ile ilgili düzenlemeleri protesto için çelenk bırakmak istediklerini ama bunun da engellendiğini söyledi.

KAYSERİ

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Kayseri’deki Cumhuriyet Alanı’nda sönük törenle kutlandı. Dağcılık Federasyonu tarafından Erciyes Dağı’na düzenlenen saygı tırmanışı, şiddetli fırtına nedeniyle yarım kaldı. CHP ise halayların çekildiği, Misket havası eşliğinde oynandığı alternatif tören düzenledi. Emekli işçi, eski sendikacı, 80 yaşındaki Mehmet yılmaz, "Bu memleket nereye gidiyor" ve "Atatürk’ün askerleriyiz"’ diye bağıran gençeleri gözyaşları içinde izledi.

KOCAELİ

Haberin Devamı

Kocaeli’de bu yıl ilk kez yeni yönetmeliğe göre yapılan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün vilayet binası önündeki Atatürk anıtına çelenk konulup, saygı duruşunda bulunulması programına CHP ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katılmadı. Aralarında CHP Milletvekili Haydar Akar’ın da bulunduğu grup, daha sonra buraya çelenk koyarak, başka bir bölgedeki Atatürk Anıtı önünde bayram kutlaması yaptı.

MERSİN

Mersin’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün dışında Atatürk Anıtı’na çelenk konulmaması tepkilere neden oldu. CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atatürk Anıtı’nın arkasında yerde duran çelenkleri fark edince tepki gösterdi. Çelenkleri yerden kaldıran Atıcı, "Burada 19 Mayıs kutlamalarının gerçek yüzünü görüyorsunuz. Her şey Atatürk’ün, Cumhuriyetin izlerini silmeye yönelik bir hareket. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin, diğer kurumların çelenkleri yerle atılmış. Niye? Hiçbir zaman böyle olmadı. Ama merkezi hükmet 19 Mayıs kutlamalarını protokol seviyesine düşürünce iş bu hale geldi. Bunlar sadece 19 Mayıs’ta değil, bunlar Cumhuriyet ile hesaplaşma işidir. Bu gün Atatürk Anıtı’na vali çelenk koymadı. Türkiye’nin hiçbir yerinde de konulmadı" dedi.

ISPARTA

Haberin Devamı

Isparta’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmelik nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarına izin verilmeyen CHP İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, slogan atarak önce yolu trafiğe kapattı, sonra Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

MUĞLA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Muğla gezisine eşlik eden Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın ve Birgül Ayman Güler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Marmaris’teki Atatürk Anıtı önünde alternatif bir çelenk koyma töreni düzenledi. Gökhan Günaydın, İçişleri Bakanlığı’nın çelenk koyma genelgesini ’fetva’ olarak nitelendirdi. "Buna CHP’nin cevabı nedir biliyor musunuz" diyen Gökhan Günaydın, genelgeyi önce katladı, ardından da yırtarak yere attı.

NEVŞEHİR

Haberin Devamı

Nevşehir’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasına izin verilmemesine CHP İl örgütü tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Bülent Dağdibi, "Bayramların Kurtuluş savaşı ruhundan arındırılıyor" dedi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!