Bayramda mezarlıkta okunacak dua nedir? Kabir ziyaretlerinde okunacak dualar

Güncelleme Tarihi:

Bayramda mezarlıkta okunacak dua nedir Kabir ziyaretlerinde okunacak dualar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 11:00

Bayramda vefat etmiş olan sevdiklerine dua etmek için mezarlıklarda kabir ziyaretleri arefe gününden itibarek devam ediyor. Kurban Bayramı 1. günü ve son gününe kadar kabir ziyaretleri devam edecek. Peki, bayramda mezarlıkta okunacak dua nedir? Kabir ziyaretlerinde okunacak dualar...

Haberin Devamı

Arefe günü ve bayramlarda mezarlıkları ziyaret ederek, hayatını kaybetmiş olan sevdiklerine vatandaşlar dualar okumaya devam ediyor. Dört gün sürecek olan Kurban Bayramı'nda zaman zaman ziyaretler devam edecek. Peki, bayramda mezarlıkta hangi dua okunur? İşte, kabir ziyaretlerinde okunacak dualar...

Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.

Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur. Ardından, "Allahümme rabbel-ecsadilbaliyeh, vel-ızamin nahire-tilleti harecet mineddünya ve hiye bike mü'minetün, edhıl aleyha revhan min indike ve selamen minni" duasını okumalıdır.

Haberin Devamı

Bayramda mezarlıkta okunacak dua nedir Kabir ziyaretlerinde okunacak dualar

Mezarlıkta okunabilecek dualardan biri de Yasin suresidir.

Büreyde rivayetine göre Hz. Muhammed, ashab-ı kirama, kabir ziyaret için gittiklerinde şu süreyi okumalarını tavsiye etmiştir:

"Esselamü aleyküm ehled diyarı minel- müminin.Ve inna inşaallahu biküm lahikün. Es'elüllahe lena ve lekümü'l afiyeh."

Türkçe anlamı: "Selam size, ey bu diyarın mü-min ve Müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah'ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim."

Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur: "Kur'an-ı Kerim'de 30 ayetlik bir süre vardır. Bu süre kendisini okuyan bir kimse kıyamet günü şefaat eder ve Allah'ın onu affetmesini sağlar. Bu sure 'Tebârakellezî bi yedihil mülkü'tür."

 

BAKMADAN GEÇME!