Bayram, gribi tetikledi

Güncelleme Tarihi:

Bayram, gribi tetikledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2001 00:00

Haberin Devamı

Bayram ve yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlarda daha sık bulunma ve hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler, grip ile solunum yolu enfeksiyonlarını artırdı.

Uzmanlar, Türkiye'nin de içinde yer aldığı Kuzey yarımkürede, özellikle grip vakalarının ocak ayından itibaren artışa geçmeye başladığını hatırlatarak kamuoyunu uyardı.

Haseki Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Yenigün soğuk ve sıcak havanın birbirini takip etmesinin metabolizmayı olumsuz etkilediğini söyledi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla grip vakalarında artış gözlendiğini belirten Doç. Dr. Yenigün, ‘‘Havalar bir soğuk bir sıcak. İnsanlar ne giyeceğini şaşırdı. Bağışıklık sistemi zarar görüyor. Böylece enfeksiyonlara yakalanma riski de artıyor’’ dedi. Okul, kışla, sinema gibi kalabalık ortamlarda hastalıkların daha kolay yayıldığını söyleyen Doç. Dr. Yenigün, ‘‘Bayram, yılbaşı tatilinin insanları bir araya getirmesi muhtemelen enfeksiyonları artırıcı bir neden olmuştur. Kapalı yerlerde enfeksiyonu kapmak daha kolay’’ dedi. Doç. Dr. Yenigün, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanların daha büyük risk altında olduğunu söyledi.

Önlem alabilirsiniz

Grip hastalığına karşı aşılanmanın özellikle risk grubundakiler için önemli olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Yenigün, güneşe aldanmadan sıkı giyinmenin de bir önlem olduğunu söyledi. Beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlatan Doç. Dr. Yenigün, ‘‘Bol su ve sıvı alınmalı. Vitamin takviyesi yapmalı. Bunun için de meyve ve sebze tüketimini artırmalı. Hastalar mutlaka istirahat etmeli. İstirahat edilmediği sürece hastalığın uzayacağı, hatta zatürree, orta kulak iltihabı, bronşit gibi hastalıklara dönüşebileceği bilinmeli’’ diye konuştu.

Tehlike kapıda

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık rastladıklarını ancak grip vakalarında çok ciddi bir artış gözlemediklerini söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Dünyada pandemi dediğimiz son büyük salgın 1977'de oldu. Böyle salgınlar her 15-20 yılda bir oluyor. Bu nedenle bu yıl veya önümüzdeki yıllarda dünyanın tamamını etkileyebilecek bir salgın olabilir’’ dedi.

Gribin, solunum yolu enfeksiyonlarından daha ağır ve ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Grip, yüksek ateş, başağrısı, eklem ağrısı yapar. Kişiyi mutlaka yatağa düşürür. Bugünlerde görülen daha çok solunum yolu viral enfeksiyonları. Bunlar da grip dışı, özellikle nezle virüsüyle meydana geliyor. Nezle, faranjit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yapıyor’’ dedi.

Gribin ölümlere yol açabilen, ciddi bir enfeksiyon olduğunu söyleyen Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Gripten korunmak için yapılan aşının ideal zamanı ekim ve kasım ayları. Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra etkili olur. Şu anda grip salgını bulunmadığı için gripten korunmak isteyenler hala aşı yaptırabilirler’’ dedi.

Türkiye'deki yeni mikrop tipi araştırılıyor

Hızla değişen grip türlerine karşı etkin aşı üretmek için çalışan bilim adamları her yıl Türkiye'nin değişik bölgelerinden virüs örnekleri topluyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde hastaların boğaz ve burun sıvılarından alınan örnekler, Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı laboratuvarında uzmanlarca izole ediliyor. En sık görülen üçüne karşı aşı üretiliyor. Bu çalışmayı, geçen yıl Fransa Lyon'daki Avrupa Referans Laboratuvarı'nda grip virüslerinin tiplendirilmesiyle ilgili incelemeler yapan İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Selim Badur ve Prof. Dr. Emel Bozkaya yürütecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!