Baykal'dan tepki: Çomak sokuluyor

Güncelleme Tarihi:

Baykaldan tepki: Çomak sokuluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'la yaptıkları, 1999 Mart ayında erken genel seçime gidilmesi ve sonbaharda ülkeyi seçime götürecek yeni bir hükümet kurulması yolundaki mutabakata yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Baykal, ‘‘Biz Mesut Bey'le Türkiye'yi bu noktadan çıkartmak için anlaştık. Ama şimdi görüyorum ki çomak sokuluyor. Asıl kaos bunu gerçekleştiremezsek ortaya çıkar’’ dedi.

Baykal, Hürriyet'e yaptığı açıklamada ‘‘Asıl istikrarı sağlamak isteyen biziz. Bu mutabakatın hedefi, Türkiye'nin önündeki 11 ayı garantiye almaktır. Ekonomiyi asıl biz düşünüyoruz. Bu anlaşma olmazsa ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Her on günde bir bir bakan için gensoru önergesi verilirse ne olacak? O zaman istikrar mı olacak’’ diye konuştu.

AZINLIK OLDUĞUNUZU BİLİN!

Baykal, bu çıkışı yaparken CHP Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Yetenç, mutabakatın bozulması halinde sıkıntı doğacağını ima ederek, ‘‘İktidar bilmelidir ki azınlık hükümetidir. Böyle devam ederse CHP bu hükümeti uzunca bir süre taşımak durumunda olmayacaktır’’ diye konuştu.

Yetenç, dün düzenlediği basın toplantısında Başbakan Yılmaz'ı sözünde durmaya davet ederek, ‘‘Liderlik böyle günde belli olur. Bir söz ağızdan çıktıktan sonra o sözün esiri olunur’’ dedi. Yetenç, şunları söyledi:

‘‘Başbakan, ‘Baykal anlaşmayı gözden geçirsin' diyor. Başbakan anlaşmadan caydı mı, caymadı mı? Kamuoyuna açıklama yapmalıdır. Anlaşma devam ediyor derse gereğini birlikte yaparız. Yok eğer ‘Ben caydım' diyorsa onun da gereğini yaparız. Top Sayın Başbakandadır. Lider olarak yaptığı anlaşmanın arkasında mı, değil mi onu görmek istiyoruz. Başbakan biraz sözlerinden caymaya çalışıyor gibi görülüyor.’’

Yetenç, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un eleştirilerine karşı da ‘‘Ecevit'in açıklamaları CHP'yi bağlamaz. Biz bu anlaşmayı Başbakan ile yaptık. Ecevit ve Cindoruk bu olayda bizim muhatabımız değil. Şikayetlerini Yılmaz'a söylesinler’’ dedi.

GÖBELS PLANI

Yetenç, iktidar partilerinin ‘‘Göbels planı’’ ile kamuoyunun kafasını karıştırdığını savundu. Yetenç, ‘‘Enflasyonun düştüğü falan yok. Bütçe açığı geçen yılkinin 2 misli çıkacak. Bu hükümet döneminde yolsuzluklar daha da artmıştır’ dedi.

Yetenç, 1999 yılının Mart ayında Türkiye çapında yerel seçim yapılmasının Anayasa emri olduğunu, Baykal ve Yılmaz'ın da bu fırsatı kullanarak, iki seçimi birlikte yapma kararı aldığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!