Baykal'dan hükümete mayın eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Baykaldan hükümete mayın eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2009 16:37

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda hükümetin tutumunu eleştirerek, “Türkiye Başbakan'ın altına 61 milyon dolarlık uçak alacak güce sahip de sınırımızı temizleyecek firmaya parasını ödeyemeyecek durumda mı? Bunlar hep yanlış işler. Bu yanlış işlere müsade etmemek lazım” dedi.

“O toprakların nasıl mayından temizleneceği konusunda Türkiye'de bugün bir referandum yapılsa sonucu acaba ne olur?” diyen Baykal, “Bu konuyu ısrarla takip ediyorum” dedi.

CHP Lideni Deniz Baykal, Dedesli Ovası Türkmen Şenlikleri'ne katılmak üzere Ankara'dan helikopterle Çorum'un İskilip İlçesi'ne geldi. Baykal ve yanındaki CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı, İskilip Köprüsü Mevkii'nde 200 kadar partili çiçeklerle karşıladı. Ardından parti otobüsüyle konvoy eşliğinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen Dedesli Ovası Türkmen Şenlikleri'nin yapıldığı Ferhatlı Köyü'ne geçen Baykal'a, sevgi gösterisinde bulunuldu. Baykal, vatandaşları selamladıktan sonra protokolde kendisine ayrılan yere oturarak şenlikleri izledi. Şenlikte eski geleneklere göre at üzerinde gezdirilen ‘gelin getirme’ gösterisi yapıldı. Temsili yapılan gösteride at üzerindeki geline Deniz Baykal ve Önder Sav, birer çeyrek altın takarken, Kemal Kılıçdaroğlu 400 TL verdi.

Gösterilerin ardından şenlik alanında bulunan yaklaşık 6 bin kişiye hitap eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mayınların temizlenmesi konusuna değindi. Türkiye ile Suriye arasında 510 kilometrelik sınır olduğunu belirten Baykal, “Yani Ankara'dan İstanbul'a kadar olan mesafeden daha fazla. Bu sınır boyunca arazi şeridi mayınlanmış. Şimdi onların kaldırılması gerekiyor. Anlaşma var. Kaldırılacak. 5 yıl içinde kaldıracağız. Sadece bizim ülkemizde mayınlı arazi yok. Başka ülkelerde de var. O ülkeler de kaldıracak. Uluslararası anlaşma. Onlar nasıl kaldırıyor? Ya kendileri kaldırıyor ya da bir şirkete veriyorlar. Yerli şirkete ya da yabancı şirkete veriyorlar. Masrafını ödüyorlar. Kârını veriyorlar kaldırana. Sonra topraklarını alıyorlar” dedi.

BUNU ÖDEYECEK GÜCE SAHİP DEĞİL MİYİZ?

Hükümetin mayınların temizlenmesi konusundaki tavrını eleştiren Deniz Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizimkiler çıktılar diyorlar ki ‘Sınırdaki mayınları çıkarma işiyle biz uğraşmayalım. Buna para pul da vermeyelim’ Ne yapalım? ‘Uluslararası ihaleye çıkaralım. Yabancı ülke firmaları gelsin bu toprakları mayından temizlesin. Buna karşılık da ben ona para vermeyeyim. (44 yıla kadar, yarım asıra yakın bir süre sen bu araziyi işleyiver) deyim. Yarım asır daha bırakıverelim bunu birilerine’ Kim bu? Kim bu işlerle uğraşan? Yabancı firmalar. Hangi yabancı firmalarmış bakayım? Dilinin altından çıkar baklayı. Canım işte İsrail'de iyi firmalar varmış, onlar geleceklermiş, 510 kilometre sınır boyunu mayından temizledikten sonra 50 yıl boyunca biz o toprağı unutacakmışız. Bunu niye yapıyoruz Allah aşkına? Temizleme işini Türkiye karşılayamayacak da onun için mi yapıyoruz? Bunun parası 5 yılda ödenecek. Bu yıl Başbakan altına bir uçak aldı. 61 milyon dolar. Yani 5 yılda bunu hesap et. 300 milyon dolar sadece bu tutar. Yani biz bunu alacak güce sahibiz de sınırımızı temizleyecek olan firmaya parasını ödeyemeyecek durumda mıyız? Bunu niye söylüyorum? Bunlar hep yanlış işler. Bu yanlış işlere müsade etmemek lazım.”

ISRARLA TAKİP EDİYORUM

“Demokrasi işleyecekse ne olacağına millet karar verecek. Hep beraber karar vereceğiz” diyen Baykal, “Türkiye'de bugün açık oylama yapılsa, referandum yapılsa o toprakların nasıl mayından temizleneceği konusunda acaba ne olur?” diye sordu. Bu konuyu ısrarla takip ettiğini belirten Baykal, “Çünkü bir anlaşma yaparız havasına girdiler. Sonra tekrar vazgeçer gibi oldular. Bir tereddüt eder gibi oldular. Sakın ha tereddüt etmesinler. Sakın ha. O yola girmesinler. O yola girerlerse Türkiye'ye büyük haksızlık yaparlar, kendilerine de çok büyük zarar verirler. Böyle bir durumu önlemek için bunu söylüyorum.”

Daha sonra konuşmasını bu topraklarda huzur içinde yaşamak için herkesin işi olması gerektiğini dile getiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Bir kazanç kapısı olsun istiyoruz. Kimsenin sırtından geçinmek zorunda kalmasın. İnsanlarımıza alnının teriyle, dürüstlüğüyle, becerisiyle, başarısıyla birşeyler yapma fırsatını verin. İş verin iş. En temel ihtiyacımız bu. Biz tarlada da toprakta da çalışırız. Ama burada çıkan ürüne de hakkını verin. Bizi boşuna çalıştırmayın. Emeğimizi israf edecek şekilde sonunda kimseye bir şey getirmeyecek uğraşlara sokmayın. Çiftçilik yapıyorsak ürünümüzle iftihar edelim. Çiftçi verdiği emeğin karşılığında kazancımı alabiliyorum diyor mu?” diye konuştu.

DOKUNULMAZLIK KALKSIN

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Baykal, “Avanta istemiyoruz. Onun bunun sırtından geçinmek istemiyoruz. Kanun işlesin istiyoruz. Kanun işlemesi için ne olacak? Milletvekili dokunulmazlığı olmayacak. Dokunulmazlığa insan niye ihtiyaç duyar ki? Yaptığın bir yanlış varsa hesabını ver. Hesabını veremeyecek bir yanlışlığın varsa dokulmazlık zırhının arkasına sığınarak ülkeyi yönetiyorum deme. Bu olursa yanlış birşey var ortada demektir. Buna izin vermemek lazım. Hukuk işleyecek. Adalet olacak. Adaletsiz olur mu? Herkese adalet eşit işleyecek. Bunlar olunca siz bulunduğunuz yerde huzur içinde yaşarsınız. İktidar da iktidara sırtını dayayanlar da sırtını dayamayanlar da bu memlekette adaletin karşısında eşit muamele görsün. Başka birşey istemiyoruz devletten” diye konuştu.

Konuşmasının ardından şenlik alanında davetlilere ikram edilen ‘İskilip Dolması’ yemeğinden yiyen Baykal, vatandaşlarla vedalaşarak helikopterle Mecutözü İlçesi'ne gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!