Baykal'a kurultay muhtırası

Güncelleme Tarihi:

Baykala kurultay muhtırası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP'de ‘Sol Kanat’ Genel Başkan Deniz Baykal'ın kurultay hesaplarına başkaldırdı. Baykal'a bir muhtıra veren Parti Meclisi (PM) üyelerinden Hasan Fehmi Güneş, Ziya Halis, Salman Kaya, Kenan Coşar, Mustafa Gazalcı, Şahap İnce ve Halil Çulhaoğlu, kongre hesabıyla naylon üye kaydedilmemesini istedi. PM Üyeleri, CHP Tüzüğü'nün 13. maddesinin amacı dışında işletildiğini ve tüzüğe aykırı üye kaydedildiğini belirttiler.

Muhtırada, ‘‘MYK'nın 31.8.1997 tarihine kadar yapılmış üyelik başvurularını tüzüğün 13. maddesini hiçe sayarak asıl üyeliğe kabul etmiş olması, açık olarak bir tüzük ihlalidir. Bizler CHP'ye kararlı, içtenlikli ve sosyal demokrat bilinçle yapılan her katılımı saygıyla karşılarız. Ancak, kurultay hesaplarıyla ve tüzük kuralları çiğnenerek yapılmış olan işlemleri ve uygulamaları da, öncelikle siyasi ahlakla, hukukla ve parti içi demokrasi anlayışıyla bağdaşır bulmayız ve değerlendirmeyiz’’ denildi.

ÜYELİKLER İPTAL EDİLSİN

PM üyeleri, 11.9.1997 tarihi itibariyle duyurulan üyeliklerin iptal edilmesi ve tüzüğe aykırı bu üyeliklerin kurultay sürecinin dışında tutulmasını istediler. Ayrıca, CHP Tüzüğü'nün 46. maddesinin C fıkrasının da Siyasi Partiler Yasası'nın 20. maddesinin 3. fıkrasına aykırı olduğunu öne sürerek, bu aykırılığın düzeltilmesini önerdiler. Muhtıranın son bölümünde şu görüşlere de yer verildi:

‘‘Parti içi demokrasi özleminden kaynaklanan bu istemlere olumlu yanıt verilmemesi ve gereğinin yapılmaması halinde, tüzüğe ve yasaya aykırılıkların giderilmesi için gerekli bütün girişimlerde bulunmak, her CHP üyesinin olduğu gibi bizlerin de, doğal ve vazgeçilmez demokratik hakkı ve ödevi olacaktır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!