Baykal: Siyasetin freni kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Siyasetin freni kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 20:21

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal Türkiye’de yargının bağımsızlığını kaybettiğini öne sürerek, "Siyasetin artık freni yok. Siyasi iktidarın yanlışlarına ’dur’ diyecek bir makam kalmadı" dedi.

Haberin Devamı

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, seçim çalışmaları Antalya’nın Demre İlçesi’ni ziyaret ederek sürdürdü. Demre’de coşkuyla karşılanan Baykal’a CHP İl Başkanı Özer Ülken, Antalya Milletvekili Osman Kaptan, CHP Antalya milletvekili adayları Aydın Özer, Levent Kıldır ve Ahmet Daloğlu eşlik etti. Baykal’ı partililer, Beymelek Beldesi’nde uzun bir konvoyla karşıladı. Demre Cumhuriyet Alanı’na giren Baykal, Demre’nin Demokrat Partili Belediye Başkanı Süleyman Topçu tarafından davul zurna ile karşılandı.

Yağmur altında Demrelilere seslenen Baykal, "Seçim öncesi hep beraberiz. Bu seçim Türkiye’nin geleceği açısından önemli. Seçimde bir kez daha düşünmenizi istiyorum. Bu seçim sonunda oluşacak hükümetlerin atacağı adımlar birbirinden ayrışmıştır. Bu iktidar 9 yıldır işbaşındadır. Geldiğimiz noktada sorunlar konuşulmaz noktasına gelmiştir" dedi.

Konuşmasında Başbakan Erdoğan’a yüklenen Deniz Baykal, şunları söyledi:

"Türkiye’de bir Başbakan var. Önüne gelene saldırıp hakaret ediyor. Böyle gidişe ’Dur’ demek zorundayız. Bu seçim ’Dur’ deme seçimi olmalıdır. Türkiye’de siyasetin freni kalmadı. Siyasetin freni Cumhurbaşkanı’dır. Bir yanlış gördüğü zaman ’dur’ der. Onu öyle değil böyle yapın der. Cumhurbaşkanı’nın iktidarın bir yanlışına ’Dur’ dediğini gördük mü? Bu iktidarın ’Dur’ denecek bir yanlışı olmadı mı acaba? Cumhurbaşkanı fren, fren çalışmıyor. Diğer fren yargı. Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı organları. Onları da referandumda hallettiler."

Demrelilerden destek isteyen Baykal, "Bizi yalnız bırakmayın. Ben sizi terk etmiyorum. Siz de bizi terk etmeyin. CHP’yi terk etmeyin. Birlikte yağmuru yedik, yağmurun altında birlikte ıslandık" dedi.

Haberin Devamı

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Alanya İlçe Başkanlığı tarafından Park Alanya Tesisleri’nde düzenlenen ‘İktidara Yürüyüş’ yemeğine katıldı.

Yemekte, CHP’li Antalya milletvekili adayları da hazır bulundu. İzmir’den gelen partili kadınların Baykal’a, ‘Biz gavur İzmir’den geliyoruz’ söylemi dikkat çekti. Baykal ise, partili kadınlara ‘Hoş geldiniz’ dedi. Partililere seslenen Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İleri demokrasi’ söylemini eleştirdi. Türkiye’de artık değişime ihtiyaç olduğunu söyleyen Deniz Baykal, "Yenilenmeye ihtiyaç var. Yıllardır aynı yönetim, aynı zihniyet, aynı uygulamalar, aynı anlayışlar, aynı nutuklar ve ‘Ben bilirim’ anlayışı artık taşınabilir olmaktan çıkmıştır. Türkiye’de bir değişim ve yenilenme kaçınılmaz hale gelmeye başlamıştır. Türkiye’de siyasette samimiyete, dürüstlüğe ve içtenliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Siyaset aldatmaca olmaktan çıkmalıdır. Yeni siyaset üslubu ülkemizde egemen olmalıdır. Bunu mutlaka başarmak zorundayız" dedi.

Haberin Devamı

DEMOKRASİNİN İLERİSİ GERİSİ OLMAZ

Konuşmasına alkışlar eşliğinden devam eden Baykal, "Türkiye’de ileri demokrasi söylemi aldı başını gidiyor. Daha ileri, yeni bir demokrasiye geçiyormuşuz gibi bir anlayış Türkiye’de halka pazarlanmak isteniyor. Neymiş ileri demokrasi dönemi? Demokrasinin ilerisi, gerisi olmaz. Demokrasi, bütün dünyada ne ise o dur. Bunun sıfata ihtiyacı yok, nitelemeye ihtiyacı yok. Her kim ki, ülkenin kutsal kavramlarına bazı sıfatlar eklemeye kalkar, demokrasiyi yeterli bulmaz sıfatlı demokrasi yapar, islamiyeti yeterli bulmaz, sıfatlı İslamiyet getirir. Biliniz ki bunu yapanların kafasının arkasında bir başka plan vardır. Sabahın 05.00’da bu memleketin dürüst, namuslu gazetecileri, düşünürleri, aydınları evlerinden apar topar alınıyorlar ve neyle suçlandıklarını bilmeden yıllarca cezaevlerinde kapatılıyorlar. Sonrada sen buna ‘İleri demokrasi’ diyerek kapatmaya çalışıyorsun. İleri demokrasi kamuflajdır. Örtbas etmedir, kapatmadır, gizlemedir, çarpıtmadır. Gazetecilerin tutuklanması gerekiyorsa mertçe yap bunu. Mert bir şekilde çık uyguladığın rejimin adını koymaya cesaret et. İleri demokraside telefon dinlemeleri olur mu? İleri demokraside siyaset kasetlerle, şifrelerle yapılır mı? Mert yapılır, dürüst yapılır, açık yapılır. Kasetlerin, şifrelerin arkasına saklanmış bir yaklaşımı artık Türkiye’de değiştirmek lazım. İleri demokraside CHP’li belediyelere baskın yapılıyor. AKP’li belediyeler örtbas ediliyor, deniz feneri takip edilmiyor. Bu sahtekarlığa bir son vermek lazım" dedi.

Haberin Devamı

Deniz Baykal yaklaşık 20 dakika süren konuşmasını Şair Nazım Hikmet’in ‘Yaşamak’ adlı şiirinden, ‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine birlikte yaşayacağız’ dizeleriyle bitirdi. Yaklaşık 1 yıldır kayıp olan zihinsel engelli Dilek Başbağ’ın annesi Dürdane Başbağ, kızının fotoğrafını Baykal’a göstererek, kızının bulunması için yardım istedi.

MS(SU/RT) (FOTOĞRAFLI)

 

 

 

 

 

DHA-Genel - Türkiye-Antalya / Alanya - Mustafa SERTER-Teoman ERİŞ
2011-05-14 01:14:16

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!