Baykal: Köksal Toptan'ı destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Köksal Toptanı destekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 14:26

Baykal, yaklaşan TBMM Başkanlığı seçimleri için Köksal Toptan'ı desteklediklerini ve aday gösterilmezse kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı. İşte açıklamasından satırbaşları:

Haberin Devamı

TBMM bir seçim yapacak. Bu aşamada konunun partiler arasında bir ortak ilgi konusu olarak ele alınmaktan uzak tutulduğunu üzüntüyle görüyorum.

Meclis başkanlığı hem meclis’in yönetimi açısından, hem cumhurbaşkanlığına vekâlet etme açısından büyük önem taşıyor. Bu seçimin doğal olarak partiler arasında bir ilişki uzlaşmayla ortaya konulması uygun düşer.

Daha öncede bugünkü meclis başkanı bir uzlaşma sürecinde ortaya çıkmıştı. Bu seçiminde yine aynı şekilde partiler arasında bir uyum içinde gerçekleştirilmesi pek çok açıdan yararlıdır.

Böyle bir gayret çabasını hiç görmüyoruz. Böyle bir eğilim kendisini göstermiyor. Buna dikkati çekmek istiyorum. Meclis başkanı önemli oturumlarda meclis’i yönetecektir. Orada bulunacak kişinin bütün partinin desteğini kazanmış olması, o gerilimli toplantıları daha iyi yönetmesini sağlar.

Haberin Devamı

Maalesef şu ana kadar bu konuya yönelik iktidar yaklaşımı, konunun bir parti içi mesele olduğu.

Seçilecek olan AKP’nin grupbaşkanvekili değildir, TBMM Başkanı’dır ve TBMM içinde üç tane ayrı grup vardır AKP dışında, bağımsız milletvekilleri vardır.

Ama maalesef konuya bu yönden yaklaşılmıyor. AKP kendi iç meselesi gibi anlıyor. Bunu Anayasa’mıza da demokratik geleneklere de, partiler arası nezaket anlayışına da uygun görmüyorum.

Bu AKP’nin iç meselesi değildir, bunu herkesin bilmesi lazım.

Sayın Köksal Toptan uzlaşmayla seçilmişti. Toptan’ın başkanlığına yönelik eleştiriler söylemişizdir.

Başbakan’ın sözünden çıkmayacak, başbakan’ın cesayet anlayışına ayak uyduracak birilerini getirme çabasına girmesi demokrasi açısından üzüntü verici olur.

Böyle bir durumun gerçekleşmesi doğru olmayacaktır. CHP olarak milletvekili arkadaşlarımız bugün görev yapmakta olan Köksal Toptan’ın önümüzdeki dönemde de Meclis Başkanı olarak seçilmesine anlayışla yaklaşmaktadırlar.

Köksal Toptan içinde bulunduğumuz koşullarda, Meclis Başkanlığını sorumlulukla yerine getirmiştir. Bu dönemde de sorumluluk üstlenmesinde yadırganacak bir şey yoktur. Partiler arası ilişkiler konusunda değiştirilmesi için bir nedeni biz görmüş değiliz.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde eğer Köksal Toptan aday olursa, diğer partilerin uzlaşma sergilerse ve AKP sayın Köksal Toptan’a destek verirse bundan büyük memnuniyet duyarız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!