Baykal kesinleşince Günay yarışı bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Baykal kesinleşince Günay yarışı bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Genel Başkan adayı Ertuğrul Günay, partinin halkın sorunlarına duyarsız hale getirildiğini söyleyip adaylıktan çekildi. Baykal ve Öymen'e sitem eden Günay, CHP'nin yeni insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

CHP Lideri Altan Öymen, partideki bölünmeyi önlemeye çalışırken, Baykalcılar, ilk turda seçilme hesapları yapıyor. Baykal'ın yarınki adaylık açıklamasında yeni bir üslup kullanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanlığı için Deniz Baykal'ın adaylığının kesinleşmesi üzerine, eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay genel başkan adaylığından çekildi.

30 Eylül kurultayının anlamsız ve yersiz bir kurultay olduğunu savunan Günay, ‘‘Bu anlamsız kurultayın tümüyle dışında kalmak kararındayım’’ diyerek, aday olmama kararını açıkladı.

Günay, dün CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Genel Başkan Altan Öymen ve Deniz Baykal'a isimlerini vermeden sitem etti. 18 Nisan seçimlerinden bu yana geçen 16 aylık sürede CHP'nin 3'üncü olağanüstü kurultayı yapmaya çalıştığını hatırlatan Günay, partinin bu süre içinde kendi içine kapatılıp, halkın birikmiş sorunlarına karşı duyarsız hale getirildiğini söyledi.

CHP, HALKTAN UZAKLAŞTI

Günay, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 20'nci yıldönümünde ülkenin tüm sorunları dururken, CHP'nin kendi iç sorunlarına boğulduğunu belirterek şöyle dedi:

‘‘CHP'nin yeni insanlara, yeni iddialara, yeni insanların yaratacağı söylem ve eylem coşkusuna ihtiyacı var. Bu gereksinim kısacık zaman aralıklarına ve daracık salonlara sıkıştırılan oldu-bitti kurultaylarıyla karşılanamaz.’’

ÖYMEN KANADINDA SIKINTI

Genel Başkan Altan Öymen kanadında ise bölünme sıkıntısı yaşanıyor. Sol Kanat'ın adayı Hasan Fehmi Güneş'in ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen'in de adaylığa hazırlanması, Öymen kanadında yeni bir bölünme olarak yorumlanıyor.

Öymen kanadı, bir yandan Sol Kanat'a kanca atıp Güneş'in oylarını azaltmaya çalışırken, bir yandan da Sefa Sirmen'in de yeni bir bölünme yaratmasını önlemeye çalışıyor. Karayalçın ekibi, Öymen'in kazanmasını sağlayabilmek için özellikle İstanbul delegeleri üzerinde yoğun bir çalışma başlattı.

CHP kurultayına en çok delege, 110 kişiyle İstanbul'dan katılacak. İstanbul'dan Baykal'a 20 ila 30 arasında bir oy geleceği hesaplanırken, geri kalan 80 delegeyi ortak hareket ettirebilmek amacıyla Karayalçın ekibi, Mehmet Moğultay ve Sol Kanat arasında kıyasıya pazarlık sürüyor.

Bu arada, CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Hasan Fehmi Güneş, Adana'da kurultay delegelerinden destek isteyerek, ‘‘Bize oy verirseniz partiyi siz yöneteceksiniz. Parti ortak akılla yönetilecek’’ dedi.

Günay'ın kararı ona yaradı

Ertuğrul Günay, Öymen'in Genel Başkan yetkisine dayanarak olağanüstü kurultay kararı almasından bu yana genel başkan adayı olup olmama konusunda nabız yokluyordu. Deniz Baykal'ın adaylığının kesinleşmesinden sonra, partideki kendi kurmayları Günay'a ‘‘Aday olma’’ telkini yapmaya başlamıştı.

CHP'de ‘‘SHP anlayışına karşı’’ politika yapan Günay'ın bu çekilme kararı Deniz Baykal'ın işini kolaylaştırdı. CHP kulislerinde dün yapılan yorumlara göre Günay'ı destekleyen partililer, başta Murat Karayalçın olmak üzere daha çok eski SHP kökenlilerin desteklediği Altan Öymen'e karşı Deniz Baykal'ın yanında yer alacak. Günay'ın da, ‘‘Aday olması durumunda oyları Baykal'a kayacağı ve bu durumda ileriye yönelik iddiasını sürdüremeyeceği’’ düşüncesiyle adaylıktan vazgeçtiği konuşuluyor.

İLK TURDA SEÇİLME HESABI

Ertuğrul Günay'ın adaylıktan çekilmesiyle iyice rahatlayan Deniz Baykal kanadında, genel başkan seçiminin birinci turda rahatlıkla sonuçlanacağı savunuluyor.

Bu arada Baykal'ın yarın İstanbul CHP il Merkezi'nde, ‘‘Yeni bir siyaset üslubu’’ ile kamuoyunun karşısına çıkacağı konuşuluyor. Uzun aradan sonra CHP'li kimliğiyle kamuoyu önüne ilk kez çıkacak olan Baykal'ın, yeni bir bakış açısıyla Türkiye'nin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunacağı öğrenildi. Baykal'ın açıklamalarında, ‘‘Kurultayı değil, Türkiye'yi hedefleyen, halkın yeni lider ve moral arayışına yönelik bir görüntü’’ vermeye çalışacağı öğrenildi. Kurmayları, ‘‘Kamuoyu geçmişe takılıp kalmış değil, yüzünü geleceğe dönmüş bir Deniz Baykal görecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!