Baykal: Başbakan uzlaşma için gelecekse memnuniyet duyarız

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Başbakan uzlaşma için gelecekse memnuniyet duyarız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 15:21

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak yapacağı ziyareti beklediğini ifade ederek, herhalde 'bizim adayımız falandır' diye bilgi vermek üzere gelecek değildir. Öyle bir ziyaretin anlamı olmaz” dedi.

Haberin Devamı

ATO Başkanı Sinan Aygün ve yönetim kurulu üyeleri CHP Genel Başkanı Baykal'ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından Baykal ve Aygün basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Katılımın yüzde 85'ler düzeyinde gerçekleştiği bir genel seçimin geride bırakıldığını kaydeden Aygün, parlamentonun da halkın büyük çoğunluğunu temsil edecek bir şekilde oluştuğunu vurguladı.

Baykal'ın, ilkeli, şeffaf, dürüst çizgisiyle siyaset yapan bir politikacı olduğunu ifade eden Aygün, ülkenin içinde bulunduğu koşullarda Türkiye'nin kendisine ihtiyacı olduğunu bir kez daha vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.
Aygün ve ATO yöneticilerine teşekkür eden Baykal da iş dünyasının değerlendirmelerini daima izlediklerini ve bunlardan yararlandıklarını belirterek, “Bu ülke hepimizin, iş dünyası, siyaset, çalışma, basın dünyası hepimiz birlikte Türkiye'ye sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi
Baykal daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM Genel Kuruluna katılacaklarına yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Takdir onlarındır, uygun gördükleri kararı açıklayabilirler” diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa'nın gerektirdiği çoğunluğun parlamentoda bulunacağı görülüyor. Bu netlik kazanmıştır. Burada önemli olan AKP'nin cumhurbaşkanı adayını uzlaşmayla seçme anlayışını sürdürüp sürdürmeyeceğidir. Eğer daha önce ifade ettikleri, uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçme, muhalefetle istişare etme ve onların da desteğini alarak bir aday çıkarma yaklaşımını sürdürüyorlarsa, elbette bu yolu deneyeceklerdir. Geçtiğimiz dönemde parlamentoda çok ciddi sertlikler yaşandı. Bunun altında uzlaşma ihtiyacının iktidar tarafından reddedilmesi vardı. Bu krize neden oldu ve cumhurbaşkanı seçilemedi”

Başbakan Erdoğan'ın seçim öncesinde cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesine yönelik bir yaklaşım ifade ettiğini, seçimden sonra da bu çizgiyi korumasının uygun olacağını kaydeden Baykal, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakan bizi ziyaret edeceğini söylemişti. Bu ziyaretini bekliyorum. Tabii buraya herhalde 'bizim adayımız falandır' diye bilgi vermek üzere gelecek değildir. Böyle bir ziyaretin anlamı olmaz. Cumhurbaşkanlığı konusunu müzakere etmek üzere gelecekse, bundan büyük memnuniyet duyarız, katkı yaparız. Biz bu katkıya geçen defa da hazır olduğumuzu söylemiştik. Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye'de bir uyum, kaynaşma, bütünleşme, bir umut başlangıcı oluşturmasına sağlamak için üzerimize düşeni yaparız.”

Haberin Devamı

Baykal, başka bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın uzlaşma girişimi henüz başlamadığı için CHP olarak ne kadar katkı yapabileceklerini şimdiden söyleme imkanı olmadığını kaydetti. Baykal, “Birlikte bir isim arayışına girilmesi ve uzlaşılması durumunda Meclis'e girerek oy verebileceklerini söyledi.

Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün adaylığı durumunda CHP'nin tavrının ne olacağına yönelik bir soruya karşılık verirken de Başbakan Erdoğan'ın yapacağı ziyareti bekleyeceğini yineleyerek, “Sayın Başbakan bize gelecek, bu konuda ne düşündüğünü öğreneceğiz. Bizden nasıl bir katkı isteyecek, bize ne soracak bunları anlayacağız. Bizde iyi niyetle Türkiye için katkımızı yapacağız. Adaylarla ilgili daha parti içinde ya da adı geçen kişilerle ilgili olarak konu netleştirilmeden bizim tartışmanın tarafı haline dönüşmemiz doğru olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin Kayseri'den CHP milletvekili seçilen Mehmet Şevki Kulkuloğlu'nun, Abdullah Gül'ün adaylığına destek niteliğinde bir açıklama yaptığına dikkat çekmesi üzerine Baykal, hemşehricilik yaklaşımıyla bu tür değerlendirmeler yapılabileceğini ancak, adaylık konusu netleştiğinde tüm milletvekillerinin partinin birlikte alacağı karara uygun davranacağına inandığını ifade etti.

"DAKİKA BİR GOL BİR”

Bir gazetecinin “Mersin'den AK Parti milletvekili seçilen Zafer Üskül'ün Kemalizm, Atatürk ilkelerinin Anayasa'dan çıkarılması yönünde bir açıklaması oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Baykal, AK Parti milletvekillerinin şimdiden anayasa değişikliği konusundaki anlayışlarını ortaya koymaya başladıklarını söyledi. Bunları üzüntüyle izlediklerini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Türkiye'nin ele alması, çözmesi gereken pek çok sorunu var, insaf ediniz. AKP iktidarının Anayasamızda yer alan Atatürk devrim ve ilkeleri kavramının Anayasadan çıkarılmasını bir ana konu haline getirmesi çok üzüntü vericidir. Türkiye'nin temel mutabakatını bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bunlar sorumsuzca girişimlerdir. AKP'nin böyle arayışlara zemin haline dönüştüğünü görmek üzüntü vericidir. Türkiye'nin temel dayanaklarını ana mutabakat noktalarını dışlamak, Atatürk kavramına alerjik bir anlayışla yaklaşmak, onu Türkiye'nin siyasi mutabakatının temeli olmaktan çıkarmaya yönelmek Türkiye'de istikrara, demokratik gelişmemize, iç barış ve huzurumuza kesinlikle katkı getirmeyecek olan bir yaklaşımdır. Bu çabayı kınıyorum ve çok yadırgıyorum. AKP'nin bu konularda artık Türkiye için çok ciddi sorun üreten nitelik kazandığına kamuoyumuzun dikkatini bir kere daha çekiyorum. Seçim sonrası dakika bir gol bir, 'Atatürk ilkeleri anayasadan çıkarılsın' diye başlandı. İnşallah gerisi hayırlı olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!