Baykal: Başbakan başı sıkıştı mı CHP'ye küfrediyor

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Başbakan başı sıkıştı mı CHPye küfrediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 14:29

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün Rize’nin Hemşin İlçesi’nde yaptığı konuşmada, “CHP zihniyeti ancak çöp üretir” diyen Başbakan Erdoğan’a sert yanıt verdi. Baykal, Başbakan'a “Terörden kaçtı Karadeniz’e koştu. Yanlış yaptığı zaman kendini kontrol edemiyor, sağa- sola küfrediyor. İlk kez olmuyor bu, durup durup başı sıkıştı mı CHP’ye küfrediyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Uluslararası Trabzon Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışı için Trabzon'a giden Baykal, havalimanında partililer tarafından karşılandı.

 

Başbakan Erdoğan’ın önceki gün Rize’nin Hemşin İlçesi’nde, CHP’li belediyenin çöpleri yol kenarına dökmesini eleştirirken “CHP zihniyeti ancak çöp üretir” dediğini hatırlatan Baykal şöyle dedi:

 

“Terörden kaçtı, buraya koştu. Karadeniz’e gelmenden memnuniyet duyarız ama, bak sen aydınlarla buluştun, 4- 5 saat çalışma yaptın. Bir yarım saatini ayır da TBMM’ye gel. Bak millet gözünü dikti, orada ne söyleyeceğini bekliyor. Nedir senin terör politikan? Bunu bilmek, dinlemek istiyorlar. Kaçtı buraya geldi. Burada da asabı bozuluyor. Yanlış yaptığı zaman kendini kontrol edemiyor, sağa- sola küfrediyor. İlk kez olmuyor bu, durup durup başı sıkıştı mı CHP’ye küfrediyor.

 

CHP’ye küfrettiği zaman diyeceksiniz ki, Başbakan’ın canını sıkan birşey var, rahatsız, sıkıntılı. Ülkede 6 milyon oy almış bir siyasi partiye topyekün CHP zihniyeti diye uydurma laflarla hakaret etme ihtiyacını niye hissediyorsun. Yakışıyor mu sana? Bir başbakana yakışır mı? Onun derdi çöp değil, Hemşin Belediyesi’ni CHP’nin kazanması. Bunu herkes biliyor.”

 

ONU RAHATLATACAĞIZ

 

Erdoğan’ın, çok yanlış bir terör politikası uyguladığı ortaya çıkınca gündem değiştirmeye çalıştığını ileri süren Baykal, “TBMM’de ciddi bir müzakere yapılmış, orada bulunamamış. Kaçmış, dikkati başka noktaya çekecek. Böyle tartışmalar yapmaya başlamış. Başbakan'ın sıkıntısının çaresi bu laflar değildir. Onu rahatlatacağız. İlk seçimde rahatlatacağız” dedi.

 

"SEÇİM SÜRECİNE GİRECEĞİZ"

 

Kasım ayı ortasına kadar CHP kongrelerinin tamamlanacağını ve CHP olarak seçim sürecine gireceklerini belirten Baykal, şunları söyledi:

 

“Bizim siyasi geleneklerimize göre, doğal olarak 2006 yılı bir seçim yılıdır. 4 yıl tamamlanmıştır. Anayasa, bir beşinci yıla da olanak veriyor ama ülkenin şartları, içinde bulunduğumuz durum, ortaya çıkmaya başlayan büyük tartışmalar, büyük sorunlar, 4 yılda bir seçim yenilenmesinin Türkiye’de rejimin sağlıklı işlemesi için gerekli olduğunu da gösteriyor. Bu değerlendirme ışığında biz de Kasım’dan itibaren artık dışa dönük bir seçim ortamına ülkenin girmekte olduğunu görerek, çalışmalarımızı planlayacağız. CHP, Türkiye’nin umudu haline gelmiştir. Türkiye’deki iktidar seçeneği Cumhuriyet Halk Partisi’dir.”

 

GÜNEY KIBRIS FİİLEN TANINDI

 

AB ülkelerinin dün yayınladıkları deklarasyonun çok önemli bir gelişmeyi ortaya çıkardığını da vurgulayan Baykal, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ı da kapsayan Gümrük Birliği Anlaşması’na attığı imzanın, bugün karşısına Güney Kıbrıs’ı tanıma zorunluğu getirdiğini savundu.

 

Baykal, “Şimdi AB ile müzakere yapmanın ön şartı olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi fiilen tanınmış oldu. Bunun hukuki tanımaya dönmesi kaçınılmazdır. Oraya doğru gidiliyor. AB ile sıkıntılı bir yolculuk içindeyiz ve bu süreç çok kötü yönetiliyor” diye konuştu.

 

OFER’LE İLGİLİ ELİMİZDE TEYP KAYDI VAR

 

İsrailli Ofer ailesinin önümüzdeki günlerde siyasetin ana konusu haline geleceğini savunan CHP Lideri, Kuşadası Limanı'nda Ofer Ailesi'ne yönetmelik gereği satış yapıldığını ve bu yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu için iptal edildiğini vurguladı. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Yönetmelik iptal edilince dediler ki, ‘Yönetmelik iptal edilirse kanun çıkarırız.’ Bu bizim elimizde, teypte, kayıtta. Ve nitekim bu laftan kısa bir süre sonra kanun çıkarıldı. Biz o kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Şimdi o kanuna dayanarak Ofer, Galata Port ihalesini almaya çalışıyor. Peki bunların hepsi nasıl oluyor? Kişisel ticari başarısıyla mı oluyor? Kendisine bu imkanı sağlayan bir muhatap var mı? Memur mudur, bürokrat mıdır, kimdir o muhatap? ‘Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız’ deme kudretini gösteren bu kişi nasıl bir düzeydedir.

 

Başbakan, ‘yeşil kart hortumculuğu var, hepsini ezeceğim’ diyor.  Sen önce sağına soluna bak. Adamlarla Başbakanlık'ta buluştun, nerede bunun tutanağı, ne konuştun orada? Senin onayın olmadan bu kadar tezgah döndürülebilir mi? Senin bilgin olmadan bunlar oluyorsa sana yazık. Türkiye’ye yazık.”

 

TUZAKLARI ETKİSİZ KILACAĞIZ

 

Daha sonra Atatürk Alanı’na geçerek, festivaL etkilliğine katılan Baykal, burada yaptığı konuşmada ise birlik mesajları verdi.

Türkiye’de çok çeşitli etnik grupların yüzyıllardır kardeşçe yaşadığını vurgulayan Baykal, bu birlikteliğin korunup sürdürüleceğini söyledi.

Haberin Devamı
 

Baykal, “Bütünlüğümüzü, varlığımızı, kardeşliğimizi, dostluğumuzu tehlikeye sokmak isteyenler olabilir. Bu konuda çeşitli tertipler yapılabilir. Kışkırtmalar sergilenebilir. Nitekim oluyor. Ama bunların hiçbir önemi ve anlamı yok. Bunların tümünü etkisiz kılacak kararlılığa, özgüvene, yurtseverliğe, insanlık anlayışına ve sorumluluk duygusuna hepimiz sahibiz. Hep birlikte bu tuzakları etkisiz kılacağız. Türkiyemizi, kendi kimliğimizi ve anlayışımızı bir bayrak gibi dalgalandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!