Baydemir: Diyarbakır’a hakaret ediyorlar

Güncelleme Tarihi:

Baydemir: Diyarbakır’a hakaret ediyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 12:46

DİYARBAKIR Yerel Gündem 21 Kent Konseyi’nin toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm stratejik eylem planında marka 15 kültür kenti arasında Diyarbakır’ın olmadığını söyledi. Baydemir, “İnanç koridoru kentleri içerinde Hatay, Şanlıurfa, Mardin var. Diyarbakır’ın sento caddesinden geçiyor ve bize el sallıyor. Bu Diyarbakır’a büyük bir hakarettir. Haksızlık demiyorum bakın. Büyük bir hakarettir” dedi.

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi 17’nci olağan toplantısı Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, merkez ilçe belediye başkanları ile konsey üyesi sivil toplum temsilcileri katıldı. Baydemir, bir ay önce yerel turizm konulu büyük bir konferans gerçekleştirdiklerini hatırlatarak Türkiye’nin çeşitli illerinden 40’ı aşkın turizmcinin katıldığını söyledi. Baydemir şöyle konuştu:

“Açık ve net ifade etmek gerekirse biz şu anda turizm potansiyelini Diyarbakır’ın lehine henüz kullanabilmeyi başarmış değiliz. Tam da bu noktada Diyarbakır’ın acilen turizm dinamiğini harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyacı var. Benim önerim yine kent konseyimizin ana çalışma grubunun yapacağı bir çağrıyla o yetkiyi de, o görevi de ben üstlenebilirim o çağrıyla. Diyarbakır’daki bütün turizm işletmecileri, oteller, restorantlar, tur operatörleri, ne kadar turizm ile ilgili potansiyel varsa, hepsini bir toplantıya davet edelim ve oradan bir turizm meclis oluşturalım. Ve bu meclisi de bir sekretaryasını oluşturalım. Daimi sekretarya şeklinde çalışma yürütülmesini sağlayalım ve oluşturduğumuz her kurum, her il bu meclise belli bir fon aktarır. Ve bu fon sadece Diyarbakır’ın turizm potansiyelinin dünyaya ve ülkeye tanıtılmasının propagandasında harcanmaya yarar. Böylesi bir ihtiyaca dikkatlerinizi çekmek istiyorum.”

‘BU DİYARBAKIR’A HAKSIZLIK DEĞİL HAKERETTİR’

2010-2023 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm stratejik eylem planında Diyarbakır’ın olmamasından büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Baydemir, şöyle dedi:

“Bakanlığın stratejik planına baktığımızda marka 15 kültür kenti içerisinde Diyarbakır’ımız yok. İkincisi inanç koridoru kentleri içerisinde Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır’ın Sento Caddesi’nden geçiyor. Bize el sallıyor. Bu Diyarbakır’a büyük bir hakarettir. Haksızlık demiyorum bakın. Büyük bir hakarettir. Aynı zamanda kongre turizm kentleri arasında 7 tane il seçilmiş Diyarbakır yok. Termal turizmde de Diyarbakır yok. Diyarbakır yine yokları oynuyor. Ve açık söyleyeyim bizim de artık uyumamamız lazım. Birileri hakkımızı vermiyor. Uyumamamız lazım. Bu platform ve bileşenlerin, kentin tüm dinamiklerinin de bunu istemesi lazım. Niye bu kadar önemsiyorsun diyebilirsiniz. Stratejik eylem planı içerisinde yer almak demek. Her yıl bir kentin turizm altyapısında ihya edilmesi demektir. Kaynakların oraya aktarılması demektir. Bütün tarihi yapı ve dokuların restore edilmesi demektir. Yani hükümet bütçesiyle, bakanlık finansıyla, hibelerle restorasyonu düzenlemesi demektir. Yani bu konuda Diyarbakır rolünü oynayamayacağından ben şüphe duymuyorum. Tüm dinamiklerimizin fikri, düşüncesi ne olursa olsun. Yek vücut olup Diyarbakır’ı bu sürecin içerisine dahil edilmesi konusunda ortak bir çabayı koyabileceğimiz inanıyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!