Baydemir: ABD'ye Türkiye'yi şikayet için gelmedim

Güncelleme Tarihi:

Baydemir: ABDye Türkiyeyi şikayet için gelmedim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 12:55

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “ABD'ye Türkiye'yi şikayet için gelmediğini, her yerde dile getirdiği görüşleri ABD'de de ifade edeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın yönetim kurulu toplantısına katılmak üzere Washington’da bulunan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, ABD gezisiyle ilgili yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi. Baydemir, ABD'ye gelişinin ardından bir grup Türk gazeteciye yaptığı açıklamada, “bu ziyaretiyle ilgili tartışmaları anlayamadığını” ifade etti. Baydemir, şöyle konuştu:

“Buraya Türkiye'yi şikayet etmeye gelmedim. Türkiye ve her yerde dile getirdiğim görüşlerimi burada da ifade edeceğim. Gezimle ilgili tartışmaları anlamış değilim. Kürt sorunu silahlı çözümlenmez, diyalog lazım. Kürt yurttaşların nasıl yaşamak istediğine Türkiye kulak vermeli. Türkiye yanıt verebilirse daha kolay çözüm olur. Ben Kürdüm, ama Türkiyeliyim. Türkiye'nin bütün yurttaşlarının hassasiyetine önem veririm. Seyahatimizi normal ve olağan olarak değerlendiriyorum. Ben şubat ayının sonlarına doğru Strasbourg’da Avrupa Komisyonu’nun yerel yönetimlerle ilgili olarak düzenleyeceği bir toplantıya katılacağım. Bu toplantı nasıl normal bir olay ise, burada bulunmamız da o kadar normaldir. Kimlerin nasıl değerlendirdiği herkesin kendi takdirine kalmış. Bizim açımızdan bir olağanüstülük yok." 

Haberin Devamı

’KENTİMİZİN TİCARİ VE TURİSTİK POTANSİYELİNİ ANLATACAĞIZ’

Washington’daki temaslarıyla ilgili de bilgi veren Osman Baydemir şunları söyledi:

"Kentimiz Diyarbakır, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın yönetim kurulu üyesi. Teşkilatın yılda iki kez gerçekleştirilen toplantılarından ilki bu kez Washington’da düzenleniyor. Bu toplantıya iştirak etmek için burada bulunuyoruz. Tabi Washington’a gelmişken burada kentimizin ticari ve turistik potansiyelini de ilgili kesimlerle paylaşmayı arzuladık. Bu nedenle işadamlarından oluşan bir delegasyonla ABD’ye geldik."

New York’ta Dünya Bankası’nın ilgili departmanlarıyla da bir görüşme yapmayı planladıklarını ifade eden Baydemir, "Buradaki temel amacımız, Türkiye-AB entegrasyon sürecinde, Türkiye’deki bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması aşamasında kaynakların Türkiye’nin doğu yakasına aktarılması sağlamak" diye konuştu.

Haberin Devamı

’NASHVILLE İLE KARDEŞ ŞEHİR OLMAK İSTİYORUZ’

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın, yerel yönetimler arasında ilişki kurulmasını ve bazı konularda işbirliği yapılmasını teşvik ettiğini belirten Baydemir, bu çerçevede Nashville kentini Diyarbakır’a kardeş belediye olarak düşündüklerini ve bu kentte de bazı  temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Baydemir’le birlikte ABD’ye gelen Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kutbettin Arzu, MÜSİAD Şube Başkanı Ahmet Fikret Öcal, GÜNSİAD Genel Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve DİSİAD Başkani Raif Türk de gezinin Diyarbakır’ın kalkınmasına yardımcı olmak ve ABD ile iş imkanlarını geliştirmek maksadıyla yapıldığını belirterek yanlış değerlendirmelerden üzüntü duyduklarını ifade ettiler.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ YETKİLİLEYLE RANDEVU KESİNLİK KAZANMADI

Öte yandan Osman Baydemir'in ABD ziyaretinin basına yansıması üzerine konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, ”ziyaretin Baydemir'in kendi girişimiyle düzenlediği bir ziyaret olduğunu ve ABD'nin resmi bir davetinin söz konusu olmadığını” belirttiler. “Baydemir'in programını yine kendisinin hazırladığını” söyleyen aynı yetkililer, “Baydemir'in ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki bazı görevlilerden randevu talebinde bulunduğunu, ancak bunların kesinlik kazanmadığını” kaydettiler.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de Kayseri'de gazetecilerin, Baydemir'in ABD ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine, ”Görevlerinin, sorumluluklarının dışında işlerle uğraşmaya kalkarlarsa o zaman tutum tabii ki farklı olur” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!