Bayat ekmeklerden neler yapılabilir

Güncelleme Tarihi:

Bayat ekmeklerden neler yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 09:45

Sakarya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (SAOTML) öğrencileri, her gün milyonlarcası çöpe giden bayat ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda hazırladıkları projede, bayat ekmeklerin 30 ayrı yemek ve tatlının yapımında kullanılabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

Sakarya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrenciler  hazırladıkları broşürler ve açtıkları, “http://birlokmaekmekicin.com”
adlı internet sitesinde bayat ekmek kullanılarak, “fırında omletli ekmek”, “çerkez tavuğu”, “soğanlı ekmek lokmaları”, “yumurtalı ballı ekmek”, “ton balıklı pratik pizza”, “ekmeklim, “ekmek köftesi”, “çikolatalı ve ekmekli kek”, “sütlü bayat ekmek tatlısı”, “ekmekli puding”' gibi yemek ve tatlıların yapılabileceğini duyurmayı amaçlıyor.


SAOTML Proje Danışmanı Ali Özdemir, küresel ısınma nedeniyle kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınabileceğini, buna karşı önlem olarak tasarrufun gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.


Bu nedenle 12 öğrenciden oluşan ekiple birlikte ekmek israfının önlenmesine yönelik bir proje yaptıklarını ifade eden Özdemir, dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan ve kıtlık nedeniyle yaşamları tehlike altında olan milyonlarca insanı düşünerek projenin adını “Bir Lokma Ekmek İçin” olarak belirlediklerini, ayrıca bu isimle bir internet sitesini hayata geçirdiklerini söyledi.

“HER GÜN 12 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR”

Türkiye'nin de küresel ısınmanın tehdit ettiği ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:
“Yaşanacak kuraklık, su kaynaklarını doğrudan tehdit ettiği gibi, tahıl üretimini de etkilemektedir. Bu yüzden özellikle ekmek tüketimi çok önemli. Ankara Ticaret Odası'nın raporlarına göre, ülkemizde her gün 120 milyon ekmek tüketiliyor. Ve her gün 12 milyon ekmek çöpe atılıyor. Yapılan araştırmalar, gelir seviyesi yüksek ailelerde tüketiminin azaldığını ancak israfın arttığını gösteriyor. Ülkemizde bir yılda toplam 44 milyar adet ekmek üretiliyor ve üretilen ekmeğin yüzde 10'u çöpe atılıyor. Bu da yılda 4 milyar ekmeğin çöpe gittiği anlamına geliyor. Bir yılda 1,3 milyar YTL'nin üzerinde ekonomik kayıp demek.”

“BAYATLAYAN EKMEK TERCİH EDİLMİYOR”

Ekmek israfının büyük bir kısmının topluca yemek yenilen yerlerden kaynaklandığını bildiren Özdemir, evlerdeki israfın en önemli sebebinin ise, bayatlayan ekmeğin tercih edilmemesi olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı


Özellikle el ile koparılarak parçalanan ekmeklerin, hoş olmayan görüntüsü nedeniyle daha kolay çöpe atıldığına dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:
“Ekmek israfının önlenebilmesi için, ekmeklerin düşük gramajda üretilmesi, evlerde ekmeklerin dilimlenerek tüketilmesinin alışkanlık haline getirilmesi, artan ekmeklerin poşetlenerek saklanması, kısa süre içinde tüketilmeyecekse poşetlenip buzdolabında saklanması, bayatlayan ekmeklerle birçok lezzetli yemeğin yapılabileceğinin herkesçe bilinmesi, bu konuda halkın ve işletmelerin bilgilendirilmesi, turizm meslek liseleri, kız meslek liseleri ile aşçılık meslek liselerinin ders içeriklerine bayat ekmek kullanılarak yapılan tariflerin eklenmesi ve kitle iletişim araçları vasıtasıyla halkın dikkatinin konuya yöneltilmesi gibi önlemler alınabilir.”

PROJEMİZ TÜRKİYE GENELİNDE YARIŞMAYA HAK KAZANDI

Proje kapsamında bayat ekmekler kullanılarak yapılan yemek tariflerini derlediklerini belirten Özdemir, “Öğrencilerimizle birlikte 30 tane yemek ve tatlı tarifi belirledik. Bu tarifleri öğrencilerimizle birlikte uyguladık. Tarifleri, hazırladığımız internet sitesine koyduk. Ve vatandaşlardan da bayat ekmekle yapılan tarifleri bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı


Projeyle MEB Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katıldıklarını belirten Özdemir, “Biz 5. Bölgede Turizm Hizmetleri alanında 6 il arasında birinci olduk. Projemiz Türkiye genelinde yarışmaya hak kazandı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!