‘Bay Pardon’ ömrünü verdiği davayı kaybetti

Güncelleme Tarihi:

‘Bay Pardon’ ömrünü verdiği davayı kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 12:34

Ordu’da işlemediği bir cinayet yüzünden 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1998'de suçsuz bulunarak tahliye edilen, geçen Ekim ayında 63 yaşında kanserden ölen Hasan Ersoylu, haksız yere cezaevinde yattığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 1 milyon dolar tazminat istemiyle dava açtı. Dava reddedilirken, bunu kendisine bildirmediği gerekçesiyle hakkında dava açtığı avukatı Ergün Özer'in suçsuz olduğunu belirten mahkeme beraat kararı verdi.

Haberin Devamı

1994 yılında Ordu’nun Gülyalı İlçesi’nde fındık bahçesinde kimliksiz bir ceset bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatan savcı, kayıp başvurularını inceledi ve 53 yaşındaki Dursun Aldemir’den haber alamadığını söyleyen eşi Fatma Aldemir’e ulaştı. Soruşturmayı yürüten savcı daha sonra Fatma Aldemir’le İstanbul’da komiser yardımcısı olarak görev yapan üvey oğlu Tuncer Aldemir’i çağırarak ifadelerini aldı. Fatma Aldemir ve oğlu kimliği belirsiz cesedin Dursun Aldemir’e ait olduğunu teşhis ederek savcıya cinayeti alacak meselesinden arkadaşı Hasan Ersoylu’nun işlediğini iddia etti. İddia üzerine soruşturmayı yapan savcının talimatıyla Hasan Ersoylu, İstanbul’daki işyerinden jandarmalar tarafından alınarak ifadesi alınmak üzere Ordu’ya getirildi. 16 Aralık 1994’de tutuklanan Ersoylu, çıkarıldığı mahkemede cinayet suçundan 20 yıl 10 ay ağır hapis cezasına mahkum edildi.

Haberin Devamı

DÜZCE’DE BULUNAN CESET GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI
Ersoylu cezaevine konulurken, diğer yandan Düzce’de bulunan kimliği belirsiz bir cesetle ilgili soruşturmada derinleşerek devam etti. Bu soruşturmayı yürüten savcının cesedi bulunan kişinin parmağında D.A. yazılı bir yüzük ve gömleğinin cebinde de hesap numarası olmasından şüphelenilen çeşitli rakamlarla ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdı. Yapılan araştırma sonunda Düzce’de bulunan cesedin Dursun Aldemir’e ait olduğu tespit edildi. Oysa daha önce Dursun Aldemir’in cesedi 1994 yılında Ordu’da teşhis edilmiş ve hatta cinayet suçundan Hasan Ersoylu 20 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. Düzce’de bulunan cesedin Dursun Aldemir’e ait olduğunun kesinleşmesinin ardından, Hasan Ersoylu’nun işlemediği bir suçtan 4 yıldır cezaevinde yattığı anlaşıldı. Tekrar mahkemeye çıkan Hasan Ersoylu’ya yapılan yanlış anlatılarak 8 Aralık 1998 tarihinde serbest bırakıldı.

HAYATI ‘PARDON’ ADLI FİLM OLDU
Ersoylu’nun yaşadıklarını ünlü oyuncu Ferhan Şensoy ‘Pardon’ adıyla film yaptı. İşlemediği bir suç yüzünden 4 yıl hapis yatan bu sırada bir bacağı da sakat kalan, eşi tarafından terk edilen Ersoylu, haksız yere cezaevinde yattığı için hukuk mücadelesi başlattı. Mağduriyetinin giderilmesi için avukatına vekalet vererek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 500 bin doları manevi olmak üzere toplam 1 milyon dolarlık tazminat davası açılmasını istedi. Ancak AİHM tarafından 12 Eylül 2003 tarihinde, Türkiye’deki iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle bu istem reddedildi. Hasan Ersoylu, AİHM’in ret kararını Ağustos 2006 yılında öğrenince bu kez avukatı Ergün Özer hakkında Ordu Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Avukat hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açıldı.

Haberin Devamı

DAVASI SÜRERKEN HAYATINI KAYBETTİ
Ordu Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava devam ederken Hasan Ersoylu, geçen 7 Ekim'de yakalandığı akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Samsun’un Salıpazarı İlçesi Esatçiftliği Köyü’nde toprağa verildi. Hayatını büyük bir kısmını acı içinde geçiren, haksız yere cezaevinde yatarak mağdur olan Ersoylu hakkındaki son kararda Ordu Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. Geçen ay sonuçlanan davada, Avukat Ergün Özer’in beraatine karar verildi. Mahkeme duruşmaya son verildiğini belirterek, “Sanık Ergün Özer’in Ersoylu’ya karşı işlediği iddia olunan memuriyet görevini kötüye kullanmak suçunun fiilinin kanıtlanamadığı anlaşıldığından dolayı beraatine karar verildi” denildi.

Haberin Devamı

Avukat Özer daha önce verdiği beyanlarda AİHM ile ilgili davayı kendi hukuk bürosunda çalışan Avukat Şenol Caner’in yürüttüğünü savunarak, gönderilen evrakların hiçbirisinde imzasının bulunmadığını söylemişti.

AVUKAT: BU KARARI GÖRMESİNİ İSTERDİM
Ordu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Avukat Ergün Özer davanın sonuçlanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada ise, “Hasan Ersoylu, tüm dilekçelerde imzası bulunan ve yine kendisinin verdiği çeşitli ifadelerde de, beyanlara da işlerinin Avukat Şenol Caner tarafından yürütüldüğünü söylemesine rağmen her nedense bu arkadaşı şikayet edeceğine benim hakkımda şikayetci olmuştu. Ancak yargılama sonucu benim beraatime, Avukat Şenol Caner hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Hasan Beyin bu kararı görmesini çok isterdim. Kendisine yapılan haksızlığı bana kendisi yaşatmış olmasına üzüleceğini zannediyorum. Ancak bu dava nedeniyle tanıdığım ve şahit olduğum haksızlığa hala çok üzülüyorum” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!