Batı Nil Virüsü Türkiye’nin batısında

Güncelleme Tarihi:

Batı Nil Virüsü Türkiye’nin batısında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 00:00

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin 5 ilinde 7 kişinin Batı Nil Virüsü hastalığına yakalandığını, bunlardan 3’ünün öldüğünü açıkladı. Virüsten ölümler Manisa, Isparta ve Aydın’dan. Ölenlerin çoğu ileri yaşlarda.

Haberin Devamı

NASIL BULAŞIYOR, KİMLER RİSK ALTINDA: İŞTE BATI NİL VİRÜSÜ

REFİK Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, Türkiye’de rastlanan Batı Nil Virüsü vakalarıyla ilgili dün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Son birkaç aydır bu hastalık Rusya, İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Romanya’da da görüldü. Bizdeki şüpheli vakaların 7’sinde Batı Nil Ateşi Virüsü olduğu görüldü. Bu vakalardan 1’i Manisa’dan, 1’i Isparta’dan, 1’i de Aydın’dan olmak üzere ne yazık ki 3’ü yaşamını yitirdi. Bu kişilerin yaşları ileri ve altta yatan başka hastalıkları bulunuyordu.”

Nerelerde görüldü?

“Bu virüse ülkemizde daha önce de rastlandı. Ancak hasta olgusuna ilk defa rastlıyoruz. Bu hastalıkla ilgili bilimsel bir danışma kurulu oluşturduk. Şu anda Sakarya, İzmir, Aydın ve Isparta’da 4 yeni vaka tanımlandı. Bu vakaların 2’si taburcu olurken, 2’si tedavi görüyor. Hastalık şimdiye kadar Ege ve Marmara’da görüldü. Fakat Ege’de yapılan çalışmalarda bazı kişilerin bu hastalığı geçirdiklerine dair işaretlere rastlandı. Ege ve Hacettepe üniversiteleri, Manisa’da sineklerde de inceleme yapmaya başladı.”

Sivrisinekli bölgelerde

YAPILAN açıklamalara göre hastalık özellikle kurak ve sıcak yaz aylarında sineklerin aktif olduğu dönemde görülüyor. Kuluçka süresi 2 ile 5 gün. Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80’inde hiçbir belirti görülmüyor. İlk olarak baş ağrısı, kusma ve bilinç değişiklikleriyle kendini belli ediyor. Bu virüs sadece insanlarda değil yabani kuşlarda ve atlarda da görülüyor. Hastalığın bir aşısı yok.

İnsandan insana bulgu yok

BİLİMSEL Kurul Üyesi Hürrem Bodur, hastalığın insandan insana bulaştığına yönelik herhangi bir bulguya rastlamadıklarını belirterek, “Ancak sağlık personeli dikkatli olmalı. Hastalara iğne yaparken kan bulaşması nedeniyle bulaşma ihtimali olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!