Batı, bu kez Suriyeli muhalifleri suçladı

Güncelleme Tarihi:

Batı, bu kez Suriyeli muhalifleri suçladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 14:36

İnsan Hakları İzleme örgütü Suriye'deki silahlı muhaliflerin, Esad'a bağlı ordu mensuplarını ve rejim destekçilerini kaçırdığını, işkence yaptıktan sonra bu kişileri infaz ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

New York merkezli örgüt, uzun süredir nizami ordu ve Esad destekçilerini insanlık dışı eylemler gerçekleştirmekle suçlayan muhaliflerin de, aynı taktiklerle savaşmasını kınadıklarını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme örgütünün Ortadoğu temsilcisi Sarah Leah Whitson, aralarında Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) de bulunduğu muhalif gruplara ithafen yayımladığı açık mektupta, "Suriye ordusunun vahşi yöntemleri, silahlı muhalif grupların yaptığı ihlalleri haklı göstermez" diye yazdı.

Whitson mektubunda, "Muhalif liderler destekçilerini, işkence yapmama, adam kaçırmama ve hiçbir koşulda infazda bulunmama konusunda net bir biçimde uyarmalı" dedi.

Suriye'deki silahlı muhalifler şu an farklı gruplara ayrılmış durumda ve milislerin çoğu ne belli bir komuta sistemine uyuyor ne de SUK'un direktiflerini dinliyor.

Haberin Devamı

Barışçıl bir isyan hareketi olarak başlayan olayların bugün vardığı durum başlangıçtan çok farklı. Birleşmiş Milletler (BM), bir yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 8 bin kişinin öldüğünü belirtiyor.

İŞKENCE VE İNFAZLARIN VİDEOLARI DA VAR

İnsan Hakları İzleme örgütünün YouTube'da yayınladığı en az 18 videoda, Esad'a bağlı güvenlik güçlerinin esir alındıktan sonra kötü muamele gördüğü ve işkenceye uğradığı ortaya koyuluyor. Videolardan birinde de, Esad'a bağlı bir Şebiha milisinin ağaca asılarak idam edildiği görülüyor.

Örgüt yetkililerinin vurguladığı bir diğer nokta da, muhaliflerin yaptığı saldırıların bir kısmının Şiileri ve Alevileri hedef alıyor olması.

Uzmanlar, böyle giderse, çatışmaların Aleviler ile nüfusun yüzde 75'ini oluşturan Sünni Müslümanlar arasında bir iç savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!