Başsavcı'nın bombası FP değil, HADEP'miş

Güncelleme Tarihi:

Başsavcının bombası FP değil, HADEPmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın bugün kamuoyuna açıklayacağı, başta FP olmak üzere tüm siyasi partilere ‘Kapatma uyarısı’ niteliği de taşıyacak raporunda yeralan bombanın HADEP olacağı öğrenildi. Başsavcı Savaş, 18 Nisan'daki seçimlere katılacak HADEP'e kapatma davası açıyor. Bu gelişme, Genel Başkan Murat Bozlak ve parti yöneticilerinin Ankara DGM'de ‘PKK’nın siyasi kanadını oluşturdukları' gerekçesiyle yargılanan HADEP için ikinci kötü süpriz oldu. HADEP kapatılırsa seçim dışı kalacak. Başsavcılık dosyanın bir örneğini de HADEP hakkında kapatma işlemi yapılması için ‘Gereğinin takdiri için’ Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geçtiğimiz Aralık'ta göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın da, HADEP'in, bölücü faaliyetlerin odağı haline geldiği gerekçesiyle, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'nın dördüncü kısmına aykırılıktan kapatılmasının isteneceği öğrenildi.

Kaçak çetebaşı Abdullah Öcalan'a destek ve Türkiye'ye iadesini engellemek için HADEP'liler tarafından başlatılan açlık grevleri sırasında yurt çapında düzenlenen operasyonların ardından, HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve parti yönetimi hakkında, ‘PKK’nın siyasi kolu olduğu' iddiasıyla açılan dava iddanamesi ve ekleri yanında, HADEP'in PKK okulu açtığına ilişkin davanın da kapatma dosyasında ‘delil’ olacağı öğrenildi.

Başsavcı Savaş dün, ‘‘Ben görev alanına giren konularla ilgili hazırladığım raporu yarın (Bugün) kamuoyuna açıklayacağım’’ dedi.

FP: GERİCİLİK

FP Grup Başkanvekili Lütfü Esengün ise dün düzenlediği basın toplantısında, Savaş'ın partilerle ilgili dosya hazırladığı anımsatılınca şöyle konuştu:

‘‘Parti kapatmaktan söz etmek bile gericiliktir. İnşallah Başsavcı'nın böyle bir görüşü, niyeti yoktur. Bugün gelinen noktada parti kapatmadan söz etmek bile ayıptır.’’

Demirel: Yargısız infazdan kaçınalım

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Cumhuriyet kanunları ve anayasasının ihlalini görmesi durumunda ilgili mercilere başvurmasının doğal olduğunu söyledi. Yargısız infaz yapılmaması gerektiğine dikkati çeken Demirel, ‘‘Şu anda ortada suç, suçlu arayışında bir anlam görmüyorum, ben şahsen. Gazete manşetleriyle birtakım kişilere veya kurumlara ceza tertiplenmesi gibi tavırlardan, tutumlardan kaçınmak lazım’’ dedi. Demirel, bu açıklamasını GATA'da tedavi gören Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'i ziyaretinin ardından, ‘‘Bugün bir gazetede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın FP'nin katapılması ya da birtakım kişilerin partiden ihracı yönünde çalışma yaptığı yolunda bir haber vardı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz’’ sorusu üzerine yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!