Başpiskopos'tan AB, Kıbrıs ve Türkiye yorumu

Güncelleme Tarihi:

Başpiskopostan AB, Kıbrıs ve Türkiye yorumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 18:27

RUM Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos, Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyeliğinin Kıbrıs sorununa ‘Dürüst çözüm' bulunmasıyla mümkün olduğunu anlaması gerektiğini iddia etti.

Güney Kıbrıs'ta yayınlanan Fileleftheros gazetesinin haberine göre Rum Başpiskoposu Hrisostomos'un Yunanistan'ın Zakintos kentinde dün yapılan dini ayinler ile ve onuruna verilen yemekte konuşma yaptı. Hrisostomos'un, konuşmasında Türkiye'ye AB üyeliği konusunda mesaj gönderdiğini, İngiltere'nin Kıbrıs politikasına sert eleştirilerde bulunduğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a inanç belirttiği belirtildi.

Habere göre Zakintos Metropoliti'nin dün akşam onuruna verdiği yemekte konuşan Hrisostomos, “Türkiye'nin, AB’ye tam üyeliğine giden yolun Kıbrıs sorununa dürüst bir çözüm bulunmasından geçtiğini anlaması gerekir” dedi. Kıbrıs sorununa bulunacak ‘kötü bir çözümün' Türkiye'nin Ege ve Trakya'ya ‘göz dikmesine neden olacağını' savunan Hrisostomos, Türkiye'nin ‘Avrupalı gibi davranmadığı sürece' müzakere başlıklarının açılmaması gerektiğini iddia etti.

Hrisostomos, İngiltere'nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu da eleştirdi. Hrisostomos, İngiltere'nin 1960 Anayasası'nda 13 değişiklik yapma konusunda 1963'te Makarios'u yönlendirdiğini, 1973'te ABD'li arabulucu Clark Cliford’u harekete geçirerek, Türk tarafı sunmadığı halde, Makarios’u Kıbrıs sorununa ilişkin öneri sunmaya ikna ettiğini, 2002’de de İngiliz arabulucu Lord David Hannay’ın Annan Planı’nın başyazarı olduğunu söyledi.

Hrisostomos’un dün sabah yapılan bir ayine de katıldığı Rum Ortodoks Kilisesi'nin yakın zamanda başlayacak doğrudan müzakerelerde Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ı destekleyeceğini söylediği belirtildi. Hrisostomos, Hristofyas'ın Kıbrıs sorununun çözümünün doğru çerçevesinden sapmayacağına inandığını dile getirdi. Yunanistan ve Yunan halkının ‘vatanın kurtuluşu mücadelesinde' yanlarında olduklarına inandığını ifade eden Hrisostomos, “Kıbrıs’taki son Yunan nesli olduğumuzu zannedenler boşuna hevesleniyorlar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!