Başkonsolosa mor tuzak

Güncelleme Tarihi:

Başkonsolosa mor tuzak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 00:00

Almanya’da bulunan Ermeni,Rum, Kürt ve Alevi dernekleri ile Avrupa Dersimliler Federasyonu’nun oluşturduğu Mor Gabriel İnsiyatifi, destek amacıyla randevu alıp görüştükleri Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç’ın Almanya’yı ırkçılıkla suçladığını açıkladı.

TÜRKİYE’nin Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç’ın, Mor Gabriel İnisiyatifi’ni kabulünde Almanya’yı ırkçılıkla suçladığı iddiası krize yol açtı. Almanya Ermenileri Federasyonu, Almanya Ermenileri Merkez Konseyi, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Avrupa’da Yaşayan Rum Pontuslular Birliği, Kürdistan Dernekleri Birliği (KOMKAR), Avrupa Dersimliler Federasyonu ve Almanya Alevi Gençlik Birliği’nin oluşturduğu Mor Gabriel İnsiyatifi, 22 Şubat’ta Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç ile projelerine destek almak amacıyla bir görüşme yaptı. Mor Gabriel İnsiyatifi görüşmenin içeriğini yayınladığı basın bildirisiyle açıkladı. İddiaya göre, Başkonsolos Kıvanç, dışarı sızdırılmaması koşulu ile Almanlar’ı aşağılayan sözler sarf etti. Kıvanç’ın, Almanya’yı şu sözlerle eleştirdiği ileri sürüldü:

O sözler

"Almanlar, Türkiye’den gelenleri Türk, Ermeni Kürt ve Süryani diye ayırıyor. Almanların damarını kesseniz kahverengi renkli kan akar. Ellerinden gelse tüm Türkler’in derisine ’T’ harfini dövme yapar. Aynı Hitler döneminde Yahudilere yapılan işaret gibi."

Başkonsolos, bu konuşmasının ardından sözlerinin gizli kalmasını rica etti. Ancak konuklar dışarı sızdırınca Alman Dışişleri rahatsız oldu. Bakanlık, Kıvanç’ın söylediği iddia edilen sözlerle ilgili olarak Berlin Büyükelçiliği ile temasa geçti. Alman Dışişleri Bakanlığın bir sözcüsü, "Biz bu yöndeki açıklamalardan 3. kişi üzerinde bilgi sahibi olduk. Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ile irtibata geçtik ve buna aydınlık kazandırılmasını istedik" demekle yetindi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!