Başkomutanlık Meclis’in namusudur, devredilemez

Güncelleme Tarihi:

Başkomutanlık Meclis’in namusudur, devredilemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 03:49

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararname’yle TSK’nın hiyerarşik yapısında değişiklikler yapan düzenlemeyi, “Mete Han’dan bu yana orduda bir hiyerarşi vardır ve bozulmamıştır” sözleriyle eleştirdi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, grup toplantısında özetle şunları söyledi:

YERLEŞTİRİLDİLER

“Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmez. Girerse işte bunlar olur. ‘Orduyu ele geçireceğiz, okulları ele geçireceğiz, sınav sorularını çalıp yandaşlarımızı harp okullarına sokacağız...’ Niçin göz yumdunuz bugüne kadar? Orduyu siyasetin içine sokmak Türkiye’yi felakete sürükler. Bugün geldiğimiz nokta budur. Devleti bir partiye, aileye, cemaate teslim ederseniz sonu böyle olur. ‘Liyakat sistemiyle oynarsanız devleti çökertirsiniz’ dedim. Adım adım geldiler. Efendim devlete sızmışlar. Devlete sızma yok. Bilerek, istenerek yerleştirildi.

OHAL uygulamalarının amacını aşan şekilde kullanılması kaygı yaratıyor. OHAL’in sonunda da uygulanacak düzenlemeler yaparsanız, parlamentoyu devre dışı bırakmış olursunuz. Hâkimiyet milletin değil yürütme organının olur.

Haberin Devamı

METE HAN’DAN BU YANA

Devletin yeniden yapılanması gerekebilir. Belli kurumlar yapılanmalı. Ama parlamentoya gelmeli, tartışmalıyız. Siz ne yapıyorsunuz? ‘Devleti yeniden inşa edeceğiz, KHK’larla sıfır devlet projesi yapacağız.’ Kimsin sen? Bu devlet senin devletin mi? Yeniden yapılandıracaksan adres yasama organıdır.
Kuvvet komutanlarını düşünün... Önce Cumhurbaşkanı, sonra Başbakan sonra da Bakan talimat verebilecek. Böyle bir yapı olabilir mi? Amerika’da olabilir, biz kendi tarihimize kendi kültürümüze bakarız. Mete Han’dan bu yana orduda bir hiyerarşi vardır ve bozulmamıştır. Ordu sivilleşmez arkadaş. Sivil yönetime ordu hesap verir. Bunu istiyoruz. 

Başkomutanlık görevi TBMM’dedir. Cumhuriyetin kuruluşundan beri TBMM, başkomutandır. Gazi Meclis dememizin temel nedeni de budur. Atatürk’e Başkomutanlık yetkisi veren TBMM’dir. Başkomutanlık yetkisi Atatürk’e üçer aylık sürelerle verilmiştir, sürekli verilmemiştir. Dördüncü kez verilirken kendi yetkilerini kısıtlayarak Parlamento’yu güçlü kılmıştır. Bütün sağır sultanlara sesleniyorum, bu Cumhriyet’i kuran kişi, kendi yetkilerini kısıtlamayı kabul edip yetkiyi Parlamento’ya devrederken, birileri ‘ben komutanım, kumandanım’ diye ortalarda geziyor. Anayasa çok açık. Bu yetki, bu Meclis’in namusudur, namusunu devredemez, yetkisini devredemez. Bu Meclis Gazi Meclis’tir, yetkisini devredemez.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!