Başkentte ‘Gavur müziği' eylemi

Güncelleme Tarihi:

Başkentte ‘Gavur müziği eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 16:21

Kamu Emekçileri Sendikası'na bağlı (KESK) Haber- Sen üyeleri, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Çoksesli Koro sanatçılarına Yunanistan konseri dönüşü otobüste Pavarotti dinledikleri için ‘Kapatın lan şu gavur müziğini’ diyen, karşı çıkan bir sanatçıyı da ‘vatan hainliği’yle suçladığı öne sürülen TRT Ankara Radyosu Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu'yu protesto etti.

TRT Ankara Radyosu Müdürlüğü'nün Sıhhiye'deki binası önünde toplanan eylemciler, Pavarotti'yi dinleyerek ‘AKP TRT'den elini çek’, ‘Sanata ve sanatçıya saygı istiyoruz’, ‘Köle değil sanatçıyız’ ve ‘Vatan haini değil sanatçıyız’ sloganları attı.

GAVURUN, MÜSLÜMANIN MÜZİĞİ OLMAZ

Haber- Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi, operaya ‘gavur müziği’, sanatçıya ‘vatan haini’ diyenlerin derhal görevden alınması gerektiğini belirterek, TRT yöneticilerinin sanatçılara yapılanlara sessiz kaldığını söyledi. Yelekçi, yaşananları sözlü ve yazılı olarak Ankara Radyosu Müdürlüğü’ne iletiklerini, buna karşın Radyo Müdürü Şenol Gökay tarafından “istediğiniz makama başvurabilirsiniz, ama sonuçlarına da katlanırsınız” yanıtını aldıklarını kaydetti.
/images/100/0x0/55eb4c50f018fbb8f8b83458

AKP’nin zihniyetine uymayan düşünce ve sanat etkinliklerini sansürlediğini öne süren Yelekçi, şunları söyledi:
“Çoksesli koro sanatçıları 21 Ekim 2005’te Yunanistan konseri dönüşünde otobüste Pavarotti dinledikleri için Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu tarafından ‘vatan haini' olmakla suçlandılar. Erenoğlu, Pavarotti dinleyen sanatçılara ‘Bu kadar gavur müziği yeter' diyerek müdahale etti. Müdahaleye tepki gösteren koro sanatçısının ‘Ben 35 yıllık sanatçıyım, mesleğimle ilgili neyin doğru olduğunu bilirim' demesi üzerine Erenoğlu, ‘Zaten 35 yıldır yanlış yapıyorsunuz, sen vatan hainisin' diyerek hakaret etti.”

Müziğin evrensel olduğunu belirten Yelekçi, “Müziğin gavuru, hristiyanı ve müslümanı olmaz. AKP kadroları adım adım TRT'yi ele geçirerek kadroları yok etmek istiyorlar. Yasalara, yönetmenliklere ve kanunlara aykırı davranarak sanatçılara baskı uygulanmaktadır. Bu baskılar bizi yıldıramaz” diye konuştu.

Yönetimin, sanatçıları dilekçelerinj geri çekmeleri için tehdit ettiğini de iddia eden Yelekçi, “Dilekçelerin geri çekilmemesi üzerine sanatçılara tam günlük çalışma programı dayatıldı. Yöneticilerin sessiz kalmalarının ardından sanatçılardan bazıları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu” diye konuştu.

PAVAROTTİ'Yİ DİNLEDİLER

Ellerinde ‘Sanata ve sanatçıya saygı istiyoruz’, “Köle değil sanatçıyız’ ve ‘Hakaret edenler hesap verecek’ pankartları da taşıyan grup, ‘AKP, TRT'den elini çek’, ‘Vatan haini değil sanatçıyız’, ‘Yaşasın hakların kardeşliği’ ile ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları attı.

Basın açıklamasının ardından Ankara Radyosu Çoksesli Koro sanatçılarından bazıları Pavarotti’den şarkılar söyledi, yanlarında getirdikleri müzik çalardan da Pavarotti'yi dinledi. TRT Ankara Radyosu Müdürlüğü binası önündeki eyleme TRT radyosu çalışanları ve sanatçılar da camlardan alkışlarla destek verdi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, basın açıklamasının ardından olaysız sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!