Başkan Durak’a ‘Rüşvet kaseti’nden 5 yıl hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Durak’a ‘Rüşvet kaseti’nden 5 yıl hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 14:28

İçişleri Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak hakkında rüşvet görüşmesinin kaydedildiği ileri sürülen kaseti belediye meclisinde dinlettiği iddiasıyla 5 yıla kadar hapis, kaseti Durak’a verdiği ileri sürülen Fatma Arzu Yeniçeri hakkında da 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir’in 16 Mart’ta yaptığı suç duyurusunu değerlendiren Adana Cumhuriyet Savcısı iddianamesini hazırladı. Adana 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Aytaç Durak hakkında ‘Hakaret, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme’ suçlarından toplam 5 yıla kadar hapis cezası istendi. Kasetteki kaydı yapıp Durak’a teslim ettiği ileri sürülen Fatma Arzu Yeniçeri hakkında da ‘Şantaj, gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi’ suçlarından toplam 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Hazırlanan iddianamede, söz konusu tarihlerde yapılan meclis toplantılarının kayıtlarında Başkan Durak’ın ‘Rüşvet görüşmeleri’ diyerek bir kadın ve bir erkeğe ait 4 dakikalık görüşme kaseti dinlettiği belirtildi. İddianamede, 10 Mart’ta yapılan toplantıda da Durak'ın, “Sayın Esendemir’in kendi sesi olduğuna ben kendim inanıyorum rüşvet konusundaki” gibi sözlerle müştekiyi zan altında bırakan, kişilik haklarına saldırı niteliğinde sözler sarf ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘KASET OLSA ELİM GÜÇLENİRDİ’
İddianamede, iş takipçiliği yapan Fatma Arzu Yeniçeri ile ilgili de şu bilgilere yer verildi:
“Kendi adına kurduğu büroda iş sahipleri adına belediyelerde ve ilgili bakanlıklarda işletme açılışı ve imar tadilatı gibi konularda iş takipçiliği yapıp danışmanlık yaptığını belirten Fatma Arzu Yeniçeri, ‘Adana’da benzin istasyonu açmak isteyen bir şirketin danışmanlığını yaptığını, 2008 Aralık ayında Büyükşehir Belediyesi’ne imar tadilatı müracaatı yaptıklarını, kendisinin de bu işi takip ettiğini, şubat 2010’da Aytaç Durak’ın kendisini davet edip gittiğinde ‘CHP’li meclis üyelerinin sizden rüşvet istediği, sizin elinizde bir kaset olduğu doğru mu? Mustafa Tuncel ve Zihni Aldırmaz sizden para talep etti mi?’ diye sorup, devamla ‘Bu dönem çok kötü. Meclis üyeleri karşımda ayak ayak üstüne atıp, saygısızca bana bakıp ‘Başkan bu dosyayı geçireceksin’ diye bana emrivaki yapıyorlar. Kaset olsaydı elim güçlenirdi. O kaseti bana getir dinleyip savcıya götüreceğim’ dediğini, kendisinin de ikna olup kaseti teslim ettiğini, böyle yapacağını bilse kaseti vermeyeceği ve bizzat savcıya kendisinin vereceğini beyan ettiği. Ayrıca kayıtla ilgili olarak da belediye meclis üyesi Esendemir’in telefonla kendisini arayıp görüşmek istediğini, havalimanında yaptıkları görüşmede (Arzu hanım, bu dosyayı geçirmek istiyorsan patronlarınla görüşeceksin bir şeyler vermesini sağlayacaksın. Meclis üyesi arkadaşlar böyle istiyor. Yoksa bu dosyayı unut) dediğini, bundan sonra hem kendisini temize çıkarmak hem de patronlarına durumu ispat etmek amacıyla Esendemir’le olan görüşmelerini kayda aldığı anlaşılmıştır.”

Haberin Devamı

CHP'Lİ ESENDEMİR ŞİKAYET ETTİ
CHP’li Mehmet Esendemir, savcılığa yaptığı başvurusunda 8, 9 ve 10 Mart’ta yapılan meclis toplantılarında Başkan Aytaç Durak’ın ne zaman ve ne şekilde kaydedildiği belli olmayan bir konuşma kasedinin bir kısmını dinletip, bu görüşmenin bir kısım belediye meclisi üyelerinin rüşvet pazarlığını içerdiğini söylediğini, kayıtta 7 kişinin adının geçtiğini, birisinin de kendisi olduğunu söylediğini, konuşmayı kayda alan, bu şekilde aleni olarak dinleten kendi adının geçtiğini söyleyerek kendisine hakaret ettiği iddiasıyla şikayetçi olmuştu.

Bu kasetin meclis toplantısında dinletilmesinin ardından, MHP'li Meclis Başkanvekili Mustafa Tuncel de Durak’a yönelik iddialarda bulunmuş, gelişmeler üzerine İçişleri Bakanlığı Aytaç Durak’ı Belediye Başkanlığı'ndan uzaklaştırmıştı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!