Basından kaçan yıldız

Güncelleme Tarihi:

Basından kaçan yıldız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2001 00:00



Reha ERUS /ROMA
Haberin Devamı

Gösterimdeki ‘‘John Malkovich Olmak’’ filminin 3 ödüllü oyuncusu Catherine Keeler

Ünlü bir kişinin, bir ilahın yerinde olmayı kim istemez? Ömrünüzde böyle bir hayal kurdunuzsa, ‘‘Being John Malkovich’’ yani ‘‘John Malkovich Olmak’’ filmini kaçırmayın. Film iki yıl önce Venedik Film Festivali'nde çok ilgi gördü. Başrollerinde Cameron Diaz'ın dışında John Cusack, kendisini canlandıran John Malkovich ve Catherine Keener yer aldılar. ‘‘John Malkovich Olmak’’ta kuklacı Craig'in daha ilk görüşte vurulduğu Maxine rolünü üstlenen Catherine Keener ‘‘az ama öz’’ diye tanımlayabileceğimiz rollerde oynayan yetenekli bir sinema oyuncusu. Bu yeteneği, ‘‘John Malkovich Olmak’’ eseri için New York Film Eleştirmenleri Birliği, Online Film Eleştirmenleri Cemiyeti ve Golden Satelite jurisinin verdiği üç ayrı ‘‘En iyi yardımcı kadın oyuncu’’ ödülüyle de kanıtlandı. Üstelik Hollywood'un yakışıklı aktörlerinden Dermot Mulroney'in eşi olarak da ek bir üne kavuştu. Catherine Keener ile Venedik'te görüştük.

John Malkovich Olmak filmiyle yaşamınızın en anlamlı üç ödülünü birden aldınız. Oysa geçmişte de çok beğenilen yapıtlarda göz doldurmuştunuz.

- Aslında kendi reklamımı yapmaktan pek hoşlanmıyorum galiba. Örneğin medyayla sıkı fıkı bir ilişkim yok. Genelde büyük filmlerde oynamıyorum. Rol aldığım büyük filmlerde de zaten şöhretli oyuncular var. Bu nedenle biraz geri planda kalıyorum. Bundan da memnunum. O oyuncular basının önüne çıkıp filmi benden çok daha iyi tanıtıyor. Bu oyunun kuralı. Ama benim de kuralım. Sakin yaşamak daha renkli geliyor bana. Eğer yaşamına kimsenin burnunu sokmasını istemiyorsan, o zaman böyle davranacaksın. Ben de, kocam da böyle düşünüyoruz.

Örneğin bu filmin tanıtımında Cameron Diaz ve John Malkovich hep ön plandaydılar. Basın toplantısından sonra fotoğrafçılara boy boy poz verdiler. Sizi pek göremedik.

- Pek nadir röportaj yapıyorum. Aslında şu anda da, sırf Universal'in sözleşmeye koyduğu madde ve sevgili yönetmenimiz Spike'ın bitmez tükenmez baskısı sonucu buraya geldim!

GÜLMEK İSTEYEN KAÇIRMASIN

Daha ilk rolünüzde, ‘‘John Suede’’de Brad Pitt'in karşısında oynarken seyircileri etkilemiştiniz. Bu film ise size üç ödül birden getirdi.

- Maxine adında bir kadını oynuyorum. Craig beni ilk gördüğünde aşık oluyor. Ama onu hep reddediyorum. Öfkesini bürodaki çekmeceden alırken birden John Malkovich'in beynine ve hayatına giden tüneli keşfediyor. Bu tünelden Craig'in karısı işkolik Lotte de geçince işler daha da karışıyor. Lotte, Malkovich oluyor, erkek benliği içindeyken bana tutuluyor, işler hepten sarpa sarıyor. Hayal gücüne dayalı mükemmel bir senaryo. Hiçbir şey düşünmeden beynini dinlendirmek ve biraz gülmek isteyenlere tavsiye edebilirim. Johr Suede'e gelince... Brad Pitt'le ilk öpüşen oyuncu diyerek bunu abarttılar. Hatta birçok oyuncu benim yerinde olmak istediğini açıklamaktan kaçınmamıştı!

Aslında sık sık kamera karşısına geçenlerden de değilsiniz.

- Doğru uzun süre çalışmadığım oldu. Çünkü istediğim rolü bulamadım. Yani teklif almadım. Diğer taraftan da beğenmediğim senaryolardaki tekliflere olumsuz yanıt verdim. Yönetmenler genelde bana cici kadın, kaybeden kadın, ikinci kadın rollerini uygun buluyorlar. Buna rağmen 1986'da ilk ciddi filmim ‘‘About Last Night’’tan bu yana 30'a yakın filmde oynadım diyebilirim.

En beğendiğiniz rolünüz?

- Tabii bana ödüller kazandıran Maxine'in hakkını yiyemem. Ama ‘‘Walking and Talking’’deki Amelia rolü de olağanüstü güzeldi. Biraz kendi karakterime benzettiğim için çok benimseyerek oynadım. Sonra ‘‘Box of Moonlight’’da John Turturro'nun sevgilisi Floatie Dupre rolünde sarışınlığımı sevmiştim.

Lise ikinci sınıfta okuldan kovulmuşsunuz?

- Uzun hikaye. Çok eskilere gitmeyin.

Galiba bir rahibe okuluydu.

-Monsignor Pace Lisesi'ydi. Sigara içiyordum. Ne bileyim. Erkek arkadaşımla kantinde yakalanmıştım. Ama atılmadım, bir süre uzaklaştırıldım. Sonra başka bir okulda liseyi bitirdim.

BRAD PITT BENİ ETKİLEMEDİ

Eski İngilizce ve tarih okuyup bu dallarda master yaptığınız doğru mu?

-Aslında sinemayla ilgim üniversitede gelişti. Drama Kulübü'ne katıldım. Birkaç eserde sahneye çıktım. Mezun olunca ailemin baskısıyla New York Üniversitesi'nde yaz kurslarına katıldım. Kast kurucusu Gail Eisenstandt 'a asistanlık yaparken sinemaya ilgim arttı. Gail kansere yakalandı. Ölürken benden ‘‘oyuncu olacaksın’’ diye söz aldı.

Dermot Mulroney'in eşi olmak hayatınızı nasıl etkiliyor? Kocanıza Julia Roberts bile tutulmuştu.

- Venedik'e ikimiz birlikte geldik. Küçük bir kaçamak. Oğlum Clyde sadece beş aylık. Dermot'la mutluyuz. Ama o Hollywood'da beğenilen bir aktör diye beni de yanında taşıyıp daha çok para kazanmam için torpil aramıyor. İkimiz de Hollywood yapımcıları yerine bağımsız film dünyasını seviyoruz. Tom Di Cillo gibi bir yönetmenle 10 film çevirmeyi bir Hollywood yönetmenine tercih ederim. Dermot da öyle. Ben nasıl Brad Pitt'le ateşli bir şekilde öpüşüp pek bir şey hissetmediysem, herhalde Dermot da Julia Roberts'in kolları arasındayken beni düşünmüştür.

Birlikte oynamak istediğiniz bir erkek oyuncu var mı?

- Tabii var! Kocam Dermot Mulroney. Ama ‘‘8 mm’’de rolleri paylaştığım Nicolas Cage ile de tekrar aynı seti paylaşmak isterim.

John Malkovich olmak kolay değil!

Bu hafta gösterime giren ‘‘John Malkovich Olmak’’ adlı film, insanların hayal gücünü her zaman çalıştırmış olan bir takıntının, başkasının yerine geçme hayalinin üzerine kurulu. John Malkovich, filmde kendisini, ünlü Hollywood aktörünü oynuyor. Filmin konusu şöyle: Craig Schwartz (John Cusack) yetenekli bir sokak kuklacısıdır. Ama artık New York sokaklarındaki insanlar onu pek izlememektedir. Bu arada karısı Lotte de (Cameron Diaz) bir pet shop'ta çalışmaktadır. Tam bir işkoliktir. Parasız kalan kuklacı Craig çaresiz bir şirkete memur olarak girer. Orada çalışan Maxine (Catherine Keeler) ile tanışınca ona tutulur. Fakat Maxine ona hiç aldırmamaktadır. Craig bir öfke anında masa çekmecesini pat diye kapatınca dosyalardan birisi dolabın arkasına düşer. Dosyayı almak için dolabı yerinden oynatan Carig orada küçük bir kapı olduğunu görür. Kapı gizli bir geçite açılmaktadır. Kuklacımız bu tünelin içine çekilir. O artık kendisini John Malkovich olmaya götüren tünelin içindedir... Zevkle seyredilebilecek güzel bir film. Filmin yönetmeni, MTV müzik kanalının ödüllü yönetmeni Spike Jonze. Jonze'nin bir başka özelliği de, ünlü yönetmen Francis Ford Coppola'nın damadı olması. Bu, onun ilk filmi. İki yıl önce çevrilen film, sonunda Türkiye'de de gösterime girdi.

Çirkin ve esmer Cameron DIaz

Haberin Devamı

Cameron Diaz, sarışınlığı ve güzelliğiyle ünlü bir oyuncu. ‘‘John Malkovich Olmak’’ filminde de başrollerden birini oynuyor. Ama onu her zamanki altın renkli saçlarıyla pırıl pırıl izleyeceğinizi zannetmeyin! Bu filmde Cameron Diaz hem kumral, hem de neredeyse çirkin ve bakımsız diyebileceğimiz bir şekilde seyircinin karşısına çıkıyor. Üstelik ‘‘aşık olunan kadın’’ rolünde de değil!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!